Orban razotkrio Trampov plan, cure nove informacije: Isplivali novi detalji ključnog pisma, evo šta smeraju!
Viktor Orban i Donald Tramp, Foto: EPA MARTIN DIVISEK, EPA Zoltan Fischer, AP Photo Mike Stewart

JAVNOST NA NOGAMA

Orban razotkrio Trampov plan, cure nove informacije: Isplivali novi detalji ključnog pisma, evo šta smeraju!

Otkriveni novi detalji pisma koje je Orban poslao čelnicima EU

Objavljeno: 11:51h

Ako pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru, Donald Tramp će brzo zatražiti mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, tvrdio je mađarski premijer Viktor Orban nakon privatnih razgovora s republikanskim kandidatom, javlja Financial Times.

U privatnom pismu čelnicima Evropske unije nakon poseta Kijevu, Moskvi i Pekingu, Orban je naveo kako to znači da bi u slučaju Trampove pobede "EU trebalo ponovo da otvori direktnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom i započne pregovore na visokom nivou s Kinom kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini".

Orban je u pismu takođe rekao da je, na temelju njegovih nedavnih razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsednikom Si Đinpingom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, "opšti dojam" bio "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

Financial Times video je Orbanovo pismo čelnicima EU, ali kancelaria mađarskog premijera odbila je da ga komentariše. Ni Trampov predizborni tim nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Orbanova putovanja i susreti s Putinom, Sijem i Trampom u poslednje dve nedelje, otkad je Mađarska preuzela rotirajuće predsedništvo Evropskom unijom, šokirali su saveznike u EU i NATO-u.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Orbanovo "mirotvorstvo" ide na ruku Kremlju

Mnogi se boje da Orbanova podrška mirovnom rešenju dok Rusija još uvek kontroliše ogromna područja istočne Ukrajine ide na ruku Kremlju i potkopava odlučnost Zapada u podršci teritorijalnom integritetu Kijeva.

"Ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trampa do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon izborne pobede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman da deluje kao mirovni posrednik", napisao je Orban u svom pismu poslatom predsedniku Evropskog veća Šarlu Mišelu i drugim čelnicima EU. "On za to ima detaljne i dobro utemeljene planove", navodi se.

To znači da bi EU trebalo da predvidi promenu američke politike, rekao je Orban, i da ili prihvati potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzme veću odgovornost za finansiranje ukrajinske odbrane.

"Više sam nego uveren da će se u verovatnom ishodu pobede predsednika Trampa obim finansijskog tereta između SAD-a i EU značajno promeniti na štetu EU kada je reč o finansijskoj podršci Ukrajini", napisao je Orban u pismu čelnicima EU.

Mađarski premijer već dugo kritikuje zapadne sankcije Moskvi i vojnu podršku Ukrajini te u isto vreme zahteva prekid vatre i mirovne pregovore.

To je u suprotnosti sa zajedničkim stavom EU i SAD-a da treba pomoći odbrani Ukrajine i da samo Kijev može odlučiti kada će započeti pregovore s Rusijom.

"Naša evropska strategija u ime transatlantskog jedinstva kopirala je proratnu politiku SAD-a", napisao je Orban, uprkos činjenici da je rat započeo odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Do sada nismo imali suverenu i nezavisnu evropsku strategiju ili politički akcijski plan. Predlažem raspravu o tome da li je nastavak ove politike racionalan u budućnosti", stoji u Orbanovom pismu, prenosi Index.

Vladimir Putin i Viktor Orban
Vladimir Putin i Viktor Orban foto: Profimedia

"Možemo pronaći priliku sa snažnom moralnom i racionalnom osnovom za početak novog poglavlja u našoj politici ...[i] nastojati smanjiti napetosti i/ili stvoriti uslove za privremeni prekid vatre i/ili početak mirovnih pregovora", napisao je Orban.

Orbanov opis Trampovog mirovnog plana za Ukrajinu podudara se s političkim dokumentom o sukobu koji su napisala dva saveznika za bivšeg predsednika za koje se očekuje da će preuzeti visoke uloge u nacionalnoj sigurnosti u njegovoj administraciji ako on pobedi na američkim izborima u novembru.

Plan Kita Keloga i Freda Flica iz America First Policy Institutea predlaže da SAD nastavi da jača odbranu Ukrajine, ali bi buduća vojna pomoć zahtevala učestvovanje Kijeva u mirovnim pregovorima s Rusijom.

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.