"Tramp nije uradio ništa za Rusiju, ali...": Peskovu popustile kočnice! Dotakao se i Orbana, svašta je javno rekao!
Dmitrij Peskov, Foto: Profimedia

TRESE SE PLANETA

"Tramp nije uradio ništa za Rusiju, ali...": Peskovu popustile kočnice! Dotakao se i Orbana, svašta je javno rekao!

Tramp često ističe kako ne bi dozvolio rusko-ukrajinski sukob, i da bi mogao da ga zaustavi za svega jedan dan

Objavljeno:

Za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa nije urađeno ništa posebno dobro za Rusiju, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući juče objavljeni intervju Trampa za "Blumberg", u kojem je bivši američki predsednik rekao da se veoma dobro slagao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dok je bio na čelu SAD.

"Baš suprotno, za vreme Trampa uvodilo se sve više i više ograničenja. Ali, ipak, postojao je dijalog", poručio je danas Peskov.

Tramp često ističe kako ne bi dozvolio rusko-ukrajinski sukob, i da bi mogao da ga zaustavi za svega jedan dan. Takođe, nedavno je izjavio i da je protiv sankcija koje je Bela kuća uvela protiv Moskve. Više puta je ponavljao i da je sa ruskim liderom, navodno, imao dobre odnose. Ovaj narativ čest je motiv njegove predsedničke kampanje. Ipak, uprkos poslednjim izjavama, on za vreme svog mandata nije ublažio sankcije Moskvi iz Obamine ere zbog Krima i ciljao je na Rusiju dodatnim ograničenjima, a sve u cilju odlaganja izgradnje gasovoda "Severni tok 2".

"Rusija i lično predsednik Putin su, tradicionalno, a posebno poslednjih godina, sastavni deo predsedničkih kampanja u SAD. Tema Putina i tema Rusije su uvek na dnevnom redu u predizbornim debatama", objasnio je portparol Kremlja.

Vladimir Putin i Donald Tramp
Vladimir Putin i Donald Tramp foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Na pitanje kako bi prokomentarisao to što je Tramp izjavio i da bi ukinuo sve sankcije protiv Rusije, ukoliko bi konačno bio postignut mir sa Ukrajinom, Peskov je poručio da nije čuo za tu izjavu, i podsetio da Moskva te sankcije svakako smatra za nelegitimne.

"Naš stav je o tom pitanju jasan. Mi smatramo da su te sankcije, kao prvo, nelegitimne sa gledišta međunarodnog prava, i, kao drugo, smatramo da one podrivaju osnove međunarodne trgovine i međunarodnih ekonomskih odnosa. I, takođe, smatramo da su sankcije mač sa dve oštrice, i da one nanose štetu ne samo onima protiv kojih se uvode, već i onima ko ih uvodi", zaključio je portparol Kremlja.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Evropa je odgovorila na mirovnu inicijativu Orbana

Povodom "mirovne misije" mađarskog premijera Viktora Orbana, i nedavnog mirovnog plana koji je predložio evropskim premijerima, Peskov je ocenio da je EU već odgovorila na to. Takođe, negirao je tvrdnju poljskog predsednika da će pobeda Rusije u zoni SVO dovesti do rata sa Zapadom.

"Bilo je odgovora, čak i javnih. Znate da sami Evropljani pokušavaju da u tom pogledu liše Orbana njegovih punomoćja (u EU) i da potvrđuju svoju rešenost da Ukrajini pruže vojnu pomoć. To je, verovatno, odgovor", poručio je on.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Ipak, Moskva, kako je rekao Peskov, nije dobila kopiju tog mirovnog predloga Orbana, koji se našao na stolu evropskih zvaničnika, ali, ističe, kontakti se sa mađarskom stranom nastavljaju, o čemu svedoči i nedavni susret ruskog i mađarskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Petra Sijarta.

Bonus video:

14:57

KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA

(Espreso/ RT Balkan/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.