Šta treba da znate dan nakon Bajdenove istorijske odluke? Ovo su ključni detalji - Trampove reči se ore planetom!
Džo Bajden, Foto: Profimedia

ŠOK U AMERICI

Šta treba da znate dan nakon Bajdenove istorijske odluke? Ovo su ključni detalji - Trampove reči se ore planetom!

Bajden je naveo da će ostati u Beloj kući do kraja mandata, te da će se tokom nedelje obratiti naciji kako bi do detalja obrazložio svoju odluku o povlačenju

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden sinoć je saopštio da se povlači iz predsedničke trke, a ubrzo nakon toga je dao javnu podršku svojoj potpredsednici Kamali Haris...

U svom prvom saopštenju, Bajden je naveo da će ostati u Beloj kući do kraja mandata, te da će se tokom nedelje obratiti naciji kako bi do detalja obrazložio svoju odluku o povlačenju.

Dan nakon odluke koja je uzdrmala svet donosimo vam najvažnije činjenice koje treba da znate o Bajdenovom povlačenju.

Naime, američki mediji javljaju da su dvojica Bajdenovih najbližih savetnika predsednika u subotu uveče obavestila o rezultatima anketa, kao i o stavu najviših demokratskih zvaničnika o Bajdenovoj kandidaturi. Prema rečima izvora, planovi za Bajdena da izađe iz trke 2024. su pokrenuti u subotu i finalizovani u nedelju, a sve se odigralo dok se Bajden oporavlja od kovida u svojoj kući u Delaveru. Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da njegova odluka da se povuče nije imala veze sa medicinskim problemima.

Kako se ovo uopšte dogodilo?

Još kada je pre pet godina Bajden pokrenuo svoju prvu kampanju protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, uvek su u prvi plan dolazile Bajdenove godine... Kada je postalo jasno da će i na ovim izborima Bajden izaći na crtu Trampu, veoma često je potencirano to da aktuelni prvi čovek SAD ima 81 godinu. Ipak, Bajden nije odustajao... Međutim, onda je organizovan prva debata između njega i Trampa 27. juna, na kojoj Džo Bajden nije briljirao i nakon koje je sve veći broj demokrata pozvao predsednika da odustane od trke, dok su njegovi saradnici istovremeno pokušavali da dokažu da je itekako sposoban da ostane na funkciji.

Ipak, već dan nakon debate Bajden je na jednom skupu priznao da se nije baš najbolje pokazao... Usledile su konsultacije sa porodicom, bilo je odlučeno da Bajden ostane u trci, a sam predsednik je govorio kako samo "Bog može da ga natera da se povuče"... Na pojedinim javnim događajima koji su usledili napravio je još nekoliko gafova, iz kojih se (ne)uspešno čupao - Volodimira Zelenskog je pomešao sa Putinom, itd...

Dani su prolazili, a sve je više bilo onih koji su tražili od Bajdena da se povuče... Onda je saopšteno i da je oboleo od kovida. Nekolikio dana kasnije na svom zvaničnom X profilu Bajden je objavio saopštenje koje je odjeknulo kao bomba - da odustaje od predsedničke trke.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

Šta sada?

Demokratska partija sada treba da odabere novog kandidata. Tu odluku će doneti oko 4.700 delegata Demokratske nacionalne konvencije. Bilo u virtuelnoj prozivci, koja je planirana za početak avgusta, ili na konvenciji u Čikagu koja počinje 19. avgusta, delegati će izabrati kandidata koji ispunjava uslove. Demokratski odbor koji utvrđuje pravila za nominovanje stranke sastaće se u sredu. Za sada deluje da će Kamala biti novi kandidat, ali ostaje da se vidi, jer nije "jedina na listi".

Ipak, nakon što je dobila javnu podršku Bajdena i još nekih demokrata, Kamala Haris je rekla da je počastvovana što ima podršku predsednika i da namerava da "zaradi" nominaciju.

Ona je obećala da će ujediniti Demokratsku stranku i zahvalila Bajdenu na vremenu koje je služila uz njega. U međuvremenu, rukovodstvo Bajdenove kampanje takođe je je izrazilo podršku, a donatori su nagovestili da su spremni da stanu uz nju.

Kamala Haris
Kamala Harisfoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Šta je sa novcem za kampanju?

U "kasi za kampanju", krajem juna je bilo gotovo 96 milina dolara i taj novac bi trebalo da bude direktno dostupan predsedničkoj listi demokrata za korišćenje na opštim izborima samo ako je Kamala Haris kandidat stranke. Ako ona ne završi na listi Demokrata za 2024, račun kampanje bi mogao biti pretvoren u odbor za političku akciju i indirektno da koristi svoja sredstva.

Šta je rekao Tramp?

Podsetimo, nekoliko minuta nakon objave o povlačenju iz predsedničke trke oglasio se Donald Tramp, koji je poručio da je "Bajden najgori predsednik u istoriji zemlje". Istovremeno je rekao i da misli da će Kamalu lakše pobediti nego Bajden.

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.