Šta je nateralo Bajdena da se povuče iz trke za predsednika? Jedna stvar je bila presudna, nije ono što mislite
Džo Bajden, Foto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

AMERIKA

Šta je nateralo Bajdena da se povuče iz trke za predsednika? Jedna stvar je bila presudna, nije ono što mislite

Samo noć pre, Bajden je savetnicima govorio da će nastaviti borbu protiv rivala Donalda Trampa u novembru

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden obavestio je u nedelju svoje najbliže saradnike da će odustati od predsedničke trke samo nekoliko trenutaka pre nego što će javno objaviti odluku koju je doneo nakon što je 48 sati analizirao ankete i shvatio da mu se put prema pobedi sve više sužava, objavila su dva izvora.

Samo noć pre, Bajden je savetnicima govorio da će nastaviti borbu protiv rivala Donalda Trampa u novembru. Prema izvoru, "poruka je bila da ide dalje punom parom".

No, kada se pomirio s rezultatima anketa, Bajden je promenio mišljenje i na pozivu u 13.45 sati okupio najuži tim iz Bele kuće i iz kampanje, nekoliko trenutaka pre nego što je u pismu Amerikancima javno objavio da se povlači.

Bajden se izolovao u svom domu u saveznoj državi Delaver otkako mu je u sredu dijagnostikovan kovid-19. S njime su bili dugogodišnji saradnici Eni Tomasini, Stiv Ričeti i Majk Donilon te Entoni Bernal, savetnik prve dame Džil Bajden.

Jedno kada je "presekao", pročitao im je pismo koje će uskoro objaviti.

"Pročitao nam je pismo i želeo je da shvatimo šta mu je u glavi. Rekao je da se s time borio poslednjih 48 sati", rekao je jedan službenik, prenosi Hina.

Ubrzo nakon poziva, šef osoblja Bele kuće Džef Zients nazvao je više službenika Bele kuće i informisao ih o odluci.

"Većina ljudi u Beloj kući bila je iznenađena", rekao je on.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris tog su dana već bili razgovarali nekoliko puta, rekao je dobro upućeni izbor. U 13.46 sati Bajden Biden je javnosti objavio svoju bombastičnu odluku.

Bajden je bio posebno ljut na bivšu predsednicu Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, za koju su predsednikovi savetnici verovali da je organizovala pritisak da se povuče.

Nekoliko sati pre Bajdenove objave, šefovi kampanje su negirali vesti da planira da se povuče.

"To je pogrešno. I mislim da je pogrešno nastavljati s tim narativom", rekao je zamenik menadžera kampanje Kventin Fulks televiziji MSNBC's u nedelju ujutro.

Bonus video:

00:52

TRAMP ĆE SE PONAŠATI KAO ZORO OSVETNIK, NAJAVIO NAPAD NA VAŠINGTONSKU MOČVARU Jakšić: Pominje se Bajden i njegova porodica

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.