NOVE NEVOLJE ZA ORBANA! Isplivale opasne tvrdnje, traži se samo jedno - Mađar im je večiti trn u oku!
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

MOGUĆA ISTRAGA?

NOVE NEVOLJE ZA ORBANA! Isplivale opasne tvrdnje, traži se samo jedno - Mađar im je večiti trn u oku!

Orbanovi nedavni sastanci sa ruskim predsednikom Vladamirom Putinom i kineskim predsednikom Sijem Đinpingom izazvali su zabrinutost u Briselu i prestonicama EU, nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje Savetom EU 1. jula, koje će trajati do kraja 2024. godine

Objavljeno: 14:30h

Predsednica političke grupacije u Evropskom parlamentu Obnovimo Evropu Valeri Hajer pozvala je danas Evropski savet da istraži sva pravna sredstva kako bi se zaustavilo aktuelno predsedavanje Mađarske Savetom EU.

To bi bio, kako je navela, "direktan odgovor nakon izolovanih akcija" mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kako se navodi u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu Obnovimo Evropu nakon što je Orban, posle posete Kijevu, boravio u Moskvi i Pekingu, Hajer će osigurati da se održi hitna debata o mađarskom predsedavanju sledeće nedelje, u prisustvu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

1 / 3 Foto: EPA/ZOLTAN FISCHER

Hajer, koja je predsednica grupacije kojoj pripada i stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona, optužila je mađarskog premijera da "podriva stavove koje je usvojila Evropska unija" i deluje suprotno njenim interesima, što, kako je navela, mora da prestane.

"Vreme je da obuzdamo nekonvencionalno predsedavanje Savetom Viktora Orbana", rekla je Hajer.

Ona tvrdi da Orbanova, kako je rekla, "lažna mirovna misija predstavlja bezbednosnu pretnju" i da je "njegova izolovana komunikacija samo dimna zavesa za njegove sopstvene interese i neuspešno propada".

Hajer je rekla da očekuje da će Mišel jasno reći da Orban ne govori u ime EU i pozvala mađarsku vladu da prestane da koristi logo svog predsedavanja u "nesankcionisanim komunikacijama koje štete Uniji".

Obnovimo Evropu zatražila je od Evropske komisije i Saveta da preuzmu odgovornost i dalje korake za primenu člana 7, što bi moglo da dovede do ukidanja prava glasa Mađarskoj. Prethodno je Evroaktiv objavio da bi tokom današnje Konferencije predsednika, koju čine predsednik Evropskog parlamenta (EP) i lideri političkih grupacija u EP, trebalo da se razgovara o posetama Orbana Kijevu, Moskvi i Pekingu, a da bi mogle da se razmatraju i moguće posledice.

Orbanovi nedavni sastanci sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Sijem Đinpingom izazvali su zabrinutost u Briselu i prestonicama EU, nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje Savetom EU 1. jula, koje će trajati do kraja 2024. godine.

Viktor Orban i Vladimir Putin
Viktor Orban i Vladimir Putin foto: Profimedia

Ambasadori EU su tokom sastanka u sredu osudili Orbanove mirovne misije, ali nisu usvojili nijednu konkretnu meru, dodaje Evroaktiv.

Orban je u Rusiju otputovao nakon posete Kijevu, a po dolasku u Moskvu istakao je da time nastavlja mirovnu misiju, nakon što je u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

On je potom otputovao u Peking, gde je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i poručio da Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.