"Naši strahovi su bili opravdani, brutalnost je dostigla novi nivo": Oglasio se Orban, ovo nije mogao da prećuti
Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

ovo je jedini način...

"Naši strahovi su bili opravdani, brutalnost je dostigla novi nivo": Oglasio se Orban, ovo nije mogao da prećuti

Mađarski premijer se oglasio na društveoj platformi povodom napada na dečju bolnicu u Kijevu

Objavljeno:

Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se na društvenoj platformi Iks povodom jučerašnjeg napada na dečju bolnicu Ohmatdit u Kijevu.

"Jučerašnji tragični i odvratni napad u Kijevu dokazuje da su naši strahovi bili opravdani: kao što se moglo predvideti, brutalnost rusko-ukrajinskog rata dostigla je novi nivo.

Upravo zbog toga smo pre 9 dana otišli ​​u mirovnu misiju. Rastući intenzitet rata je poziv globalnim silama da napuste svoju ratnu politiku i umesto toga kreiraju mirovnu politiku koja će Rusiju i Ukrajinu odvesti u prekid vatre i mirovne pregovore. Ovo je jedini način da se spreči dalje krvoproliće", napisao je Orban.

U napadu na samu bolnicu dve osobe su poginule, a 32 su povređene, saopštile su lokalne vlasti.

Istražitelji Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) tvrde da je bolnica pogođena ruskom raketom Kh-101. SBU je napad proglasila ratnim zločinom i pokrenula krivični postupak u vezi sa njim.

Kremlj je odgovorio da je za napad odgovorna ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ne Rusija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije pružio dokaze za svoju tvrdnju, ali je rekao: "Insistiram, mi ne napadamo civilne ciljeve".

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, odbacio je mogućnost da je ukrajinska protivvazdušna raketa pogodila bolnicu.

Inače, napad na bolnicu dogodio se tokom masovnog ruskog napada na gradove širom Ukrajine. Kijev je izvestio da je u napadima ubijen najmanje 41 civil.

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.