Orban otkrio šta tačno misli o nekada najmoćnijoj ženi sveta, zbog ovih reči će mnogi zanemeti: Ona je razumela...
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

OVO NISMO OČEKIVALI

Orban otkrio šta tačno misli o nekada najmoćnijoj ženi sveta, zbog ovih reči će mnogi zanemeti: Ona je razumela...

Orban je, da podsetimo, na udaru evropskih političara i diplomata zbog posete ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

Objavljeno:

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je u velikom intervjuu za nemački "Bild" da bi bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel sprečila rat u Ukrajini. On je pohvalio spoljnu politiku za vreme njenog mandata.

Orban je, da podsetimo, na udaru evropskih političara i diplomata zbog posete ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Kako su naveli evropski zvaničnici, on je na svoju ruku otputovao u Moskvu bez ičije dozvole i saglasnosti.

"Angela Merkel ima jasno razumevanje ne samo Nemačke, već i cele Centralne i Istočne Evrope, kao i Rusije. Merkelova je razumela Rusiju, za razliku od glupog pristupa mnogih zapadnjaka", rekao je Orban.

Prema pisanju nemačkog portala, Merkelova je igrala centralnu ulogu u pregovorima o sporazumu iz Minska koji je imao za cilj da obuzda tajni sukob Rusije u istočnoj Ukrajini. Međutim, to nije uspelo, a nakon aneksije Krima, Merkelova je vodila politiku "smirenja tenzija" usled čega je odbila da naoruža Ukrajinu.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Kako se dalje objašnjava u tekstu, za vreme mandata Merkelove povećala se zavisnost Nemačke od ruskog gasa. Ona je takođe podržala kontroverznu izgradnju gasovoda Severnog toka 2.

Vladimir Putin je iskoristio pregovore iz minska i novac za gas da pripremi veliki napad na Ukrajinu, piše nemački portal "Bild". Prema mišljenju Orbana, rat protiv Ukrajine se ne bi dogodio da je Merkelova bila kancelarka tada (24. februar 2022. godine).

"To se nikada ne bi dogodilo. Kao razlog je to što ona ima sposobnost, razumevanje i veštinu da izoluje sukobe koji su loši za Evropu", dodao je Orban.

Angela Merkel i Vladimir Putin
Angela Merkel i Vladimir Putin foto: Profimedia

Ubrzo nakon što je rat počeo, Merkelova je dala izjavu za nemački list "Cajt" gde je odbacila sve optužbe. Komentarisala je sporazum iz Minska 2024. godine.

"Sporazum iz Minska iz 2014. godine bio je pokušaj da se Ukrajini da vreme. I ona je iskoristila ovo vreme da postane jača, kao što vidimo danas", rekla je tada Merkelova.

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

(Espreso/ Mondo/ Bild/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.