LEPA KLAUDIJA JE POSTALA PREDSEDNICA, A KAD ČUJETE KOLIKO GODINA IMA... Nikada ne biste POGODILI, da li je REALNO?
Klaudija Šejnbaum, Foto: Jose Luis Torales / Zuma Press / Profimedia

BIOGRAFIJA

LEPA KLAUDIJA JE POSTALA PREDSEDNICA, A KAD ČUJETE KOLIKO GODINA IMA... Nikada ne biste POGODILI, da li je REALNO?

Postala je i prva žena i jevrejska predsednica zemlje

Objavljeno:

Kandidat vladajuće stranke Morena Maria Delgada, Klaudija Šejnbaum je pobedila na izborima za predsednika Meksika.

Klaudija je meksička političarka, naučnica i akademik. Ona je od 2018. do 2023. godine bila šef vlade Meksiko Sitija, što je bila pozicija koja je bila ekvivalentna onoj guvernera države. Bila je kandidat za predsednika Meksika na opštim izborima u Meksiku 2024. godine. Kada je izabrana, postala je i prva žena i jevrejska predsednica zemlje.

Od 2000. do 2006. Kladuija je bila sekretar za životnu sredinu pod budućim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom tokom njegovog mandata na mestu šefa vlade. Šejnbaum je služila kao šef delegacije u opštini Tlalpan od 2015. do 2017. i izabrana je za šefa vlade na izborima 2018. godine, gde je vodila kampanju koja je naglašavala suzbijanje kriminala i sprovođenje zakona o zoniranju.

Naučnica po profesiji, Šejnbaum je doktorirala u oblasti energetike na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika (UNAM). Kao akademik, napisala je preko 100 članaka i dve knjige o energiji, životnoj sredini i održivom razvoju. Šejnbaum je učestvovala u Međuvladinoj komisiji za klimatske promene, a 2018. godine bila je navedena kao jedna od 100 žena Bi-Bi-Sija.

Šejnbaum je 12. juna 2023. podnela ostavku na mesto šefa vlade Meksiko Sitija da bi tražila Moreninu predsedničku nominaciju na izborima 2024. godine. Šestog septembra, Šejnbaum je obezbedila nominaciju stranke u odnosu na svog najbližeg rivala, bivšeg ministra inostranih poslova Marsela Ebrarda.

Klaudija Šejnbaum
Klaudija Šejnbaumfoto: EPA-EFE/Isaac Esquivel

Privatan život

Klaudija Šejnbaum Pardo je rođena u sekularnoj jevrejskoj porodici u Meksiko Sitiju. Njena baka i deda Aškenazi po ocu emigrirali su iz Litvanije u Meksiko Siti 1920-ih, dok su njeni sefardski baka i deda po majci emigrirali tamo iz Plovdiva, u Bugarskoj, ranih 1940-ih da bi izbegli Holokaust. Sve jevrejske praznike je slavila u kućama svojih baka i deke. Oba njena roditelja su naučnici: njena majka, Eni Pardo Semo, je biolog i profesor emeritus Fakulteta nauka na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, a njen otac, Karlos Šejnbaum Joselevic, bio je hemijski inženjer. Njen brat Hulio je fizičar.

Godine 1986. Klaudija je upoznala Karlosa Imaza, koji je kasnije postao istaknuta politička ličnost u PRD-u, tokom svog mandata na Univerzitetu Stenford. Venčali su se 1987. i razdvojili 2016 godine. Imaju ćerku, rođenu 1988.

Klaudija Šejnbaum
Klaudija Šejnbaumfoto: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

Kroz brak, Šejnbaum je postala maćeha Imazovom sinu iz prethodnog braka, kojeg je odgajala. Godine 2016. počela je da se zabavlja sa Hesusom Marijom Taribom Ungerom, analitičarem finansijskog rizika za Banku Meksika, koga je poznavala na univerzitetu. U novembru 2023. godine, Klaudija je objavila svoj brak sa Taribom putem društvenih medija.

Klaudija je rođena 24. juna 1962. godine što znači da sada ima 61. godinu.

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.