"Bejbi" Lesor u Partizanu?
Bejbi Lesor u Partizanu?, Foto: Starsport

naslednik u crno-belom dresu?

"Bejbi" Lesor u Partizanu?

Pravo pojačanje crno-belih?

Objavljeno:

Nema dileme da je KK Partizan ovog leta doveo sve ono što mu je nedostajalo u prethodnoj, komašrnoj sezoni.

Navijači su prizivali Matijasa Lesora nazad, pošto su Bruno Kaboklo i Frenk Kaminski bili blede kopija sjajnog Francuza.

Matijas Lesor
Matijas Lesorfoto: Starsport

U međuvremenu je u Humsku stigao Tajrik Džons, fizički moćna petica koja bi svojom energijom, skokom i snagom trebala da nadomesti odlazak Lesora iz Partizana leta 2023. godine. Grobari Džonsa od milošte već i nazivaju "Mini Lesorom". Videćemo da li će se to na parketu i obistiniti...

Analiza igre Tajrika Džonsa:

Posle rastanka sa Frenkom Kaminskim i ne do kraja razjašnjenom situacijom sa Brunom Kaboklom, bilo je očigledno da će Partizan potpuno rekonstruisati i centarsku liniju. Kao prvo pojačanje u reket stigao je doskorašnji centar Efesa, Tajrik Džons. Amerikanac sa 206 santimetara visine, 108 kilograma težine i izvanrednim odrazom savršeno odgovara propozicijama modernog centra. Veoma se brzo kreće u svim pravcima, uz šta poseduje i izuzetno snažno telo, dok je jedina mana nešto manji raspon ruku od 209 santimetara.

Tajrik Džons
Tajrik Džonsfoto: EPA/ANDREJ CUKIC

Tajrik Džons je igrač limitiranih, ali veoma efikasnih ofanzivnih mogućnosti. Najdelotvorniji je u blizini obruča, sa što manje kontakta sa loptom. Odlično prati kretnje lopte i shodno tome popunjava ili pomera poziciju. Po prijemu se munjevito odražava i završava polaganjem desnom rukom ili zakucavanjem. Same završnice na obruču nisu raznolike, ali su efikasne pre svega zbog izraženih fizičkih mogućnosti koje mu omogućavaju da nesmetano ostane u vazduhu i zadrži ravnotežu tela.

Nije tajna da će zakucati sve što može, ali problem nastaje kada ga protivnik natera na pivot ili da spusti loptu u dribling i zatvori mu desnu ruku. Sa druge strane u stanju je da hvata sve iznad obruča. Kada kažemo „sve“, mislimo – sve! Dovoljno je da mu saigrač nabaci loptu oko obruča i da dodavanje bude barem solidno da bismo unapred upisali poene Džonsu bez obzira da li imao defanzivca ispred ili pored sebe.

Svakim potpisom je postajalo sve jasnije da će Željko Obradović raspolagati fizički moćnom ekipom, sposobnom da pruži podjednako na oba kraja parketa. Pokretan i energičan centar poput Tajrika Džonsa je preko potreban Partizanu, ne da bi bio prva zvezda ekipe, već da bi popunio nedostatke iz sezone za nama.

Ofanzivnu energiju prenosi i na drugi kraj terena gde je takođe veoma efikasan, ali i atraktivan. Pre svega Džons je u stanju da brani pik-en-rol na različite načine, dovoljno je brz i agresivan da iskoči, dovoljno gabaritan da ostane u dropu, ali i veoma pokretan što mu omogućava da preuzima. Nakon odlaska Matijasa Lesora crno-beli će po prvi put imati peticu sposobnu da u potpunosti parira spoljnim igračima. Nekadašnji član Turk telekoma je u stanju da u stavu prati niže igrače od sebe, brzina lateralnih kretnji je na zavidnom nivou, dok je dohvat ogroman što mu omogućava da preuzima sve na terenu.

Tajrik Džons
Tajrik Džonsfoto: Starsport

Veći centri od njega mu stvaraju probleme jer nema dovoljno snažno i dugačko telo da ih brani u kontinuitetu, te ćemo viđati momke poput Tavaresa, Fala, Milutinova…kako ga napadaju na niskom postu. Takođe, nije vrhunski zaštitnik reketa iz prvog, ali jeste iz drugog plana. Sjajan je na strani pomoći i ima izuzetan oseća za rampu iz drugog plana, gde je u stanju da skine mnogo toga sa obruča. Na prvom pasu je itekako aktivan što uz pokretljivost otvara mnoštvo kontri jedan na nula, ili ekipno dva na jedan ili tri na jedan.

Kao partner u igri dva na dva „odmotava“ samo u rol. Bez obzira da li primio loptu na liniji penala ili u reketu ideja je uvek ista i svodi se na završnicu na obruču. Najsigurniji je kada se otvori skroz u reketu i dobije direktan ili lob pas posle koga ga ništa ne sprečava da poentira. U slučaju kratkog otvaranja pravi desni dribling i napada obruč, što radi veoma brzo za poziciju koju pokriva. Problem nastaje kada se odbrana dobro pozicionira i ne dozvoli mu da napadne obruč i natera ga da traži izlazno dodavanje što nije njegova konfor zona. Generalni nedostatak šuta ili bilo kakvih drugih rešenja van reketa ga poprilično limitiraju, ali je zato uvek korišćen samo kao rol igrač, što ne verujemo da će se menjati u Partizanu.

Sa niskog posta ume da bude koristan, ali samo kao igrač koji završava akciju i ne traži druga rešenja. Uvek prima loptu sa leve napadačke strane i desnom rukom napada sredinu. I kada je usmeren na čeonu liniju, opet traži završnicu desnom rukom, makar ona bila i na drugi obruč. Rad nogu je na solidnom nivou, ali prednost stvara snagom i mogućnošću da se odrazi bez obzira na kontakt i tako dođe do visoke tačke u kojoj izbaci loptu. Za poziciju centra se retko dobro kreće bez lopte van reketa i odlično čita kad i gde može da utrči. Ume da uhvati defanzivca na spavanju i sa prvog pasa utrči na iza leđa odbrani što uvek ima isti ishod - atraktivnu završnicu na obruču. Pre svega je brži od većine centara i kada stvori prednost na prvom koraku, kasnije ga je teško zaustaviti.

Na ofanzivnom skoku je izuzetno dominantan i to ne samo zbog fizičkih predispozicija već i osećaja za skok. Sa prosečno dva nova napada obezbeđena po meču za svega 17 minuta provedenih na parketu jedan je od najboljih u elitnom takmičenju. U većini slučajeva loptu vrati odmah u obruč ili nakon spuštanja na parket pokuša da poentira, dok ređe vraća izlazni pas. Kao jedan od najbržih centara u Evroligi odlično trči tranziciju i kontranapade, nekada čak i sa loptom u rukama. Naravno, u najvećem broju slučajeva se kreće što bliže košu odakle traži najjednostavnija rešenja.

Bonus video:

00:18

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Delije, Pionir, večiti derbi

(Espreso sport/Instagram: Astronaut.hoops)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.