AU, KAKVA LUDNICA: Zakanji u 98. minutu RASPLAKAO Hrvatsku i UVEĆAO Srbiji šanse za osminu finala!
Matija Zakanji slavi pogodak i plasman u osminu finala Italije, Foto: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

euro 2024

AU, KAKVA LUDNICA: Zakanji u 98. minutu RASPLAKAO Hrvatsku i UVEĆAO Srbiji šanse za osminu finala!

Sve smo imali prilike da vidimo na ovom meču

Objavljeno: 23:29h

Fudbaleri Hrvatske i Italije remizirali su rezultatom 1:1 u okviru 3. kola grupe B na EURO 2024.

Ovim ishodom Italija je osvojila drugo mesto u grupi sa četiri boda, dok će "Kockasti" najverovatnije kući, pošto su na kraju treći sa dva boda, ali i veoma lošom gol-razlikom.

Ovo ide u prilog reprezentaciji Srbije, koja i dalje ima šanse da se plasira u drugi krug sa remijem protiv Danske.

Hrvatska je bila nešto bolja na startu meča. Imali su "Kockasti" konstantno loptu u svojim nogama, a već u 5. minutu su ozbiljno pripretili rivalu.

Luka Sučić je maestralno raspalio loptu, a Đanluiđi Donaruma morao je da napravi paradu kako bi zaustavio udarac fudbalera Salcburga.

Ništa se nije menjalo ni u narednim minutima. Italijani su igrali veoma oprezno i veoma retko su imali izlete na protivničku polovinu.

Ipak, usledio je 21. minut, a "Azuri" su mogli do vođstva pravo niotkuda. Mario Retegi nadskočio je Joška Gvardiola i glavom tukao, ali je njegov udarac završio malo pored stative.

Nastavili su Italijani sa atacima, pa su šest minuta kasnije imali još bolju priliku. Nikolo Barela je prelepo pronašao Alesandra Bastonija koji se našao u najboljoj mogućoj poziciji, šutirao je glavom pod prečku, ali je čudesni Dominik Livaković uspeo da ga zaustavi.

Posle nešto duže pauze, zapretili su i Hrvati. Sreću je okušao Luka Modrić, ali je Donaruma bio na mestu. Do kraja prvog dela videli smo još samo jedan dobar napad, ali se on završio lošim udarcem Lorenca Pelegrinija i lakom intervencijom Livakovića.

Selektori su napravili po izmenu na startu drugog dela igre. Davide Fratezi zamenio je Lorenca Pelegrinija, dok je Ante Budimir zamenio Marija Pašalića.

U 52. minutu posle udarca Andreja Kramarića lopta je pogodila Fratezija u ruku, ali je glavni arbitar Dani Makele odmahnuo rukom. Ipak, nakon gledanja VAR snimka lako je presudio da je to igranje rukom bilo dovoljno za penal.

Luka Modrić je preuzeo odgovornost, ali ga je Donaruma lako pročitao i zaustavio njegov udarac.

Ipak, samo minut kasnije u 55. minutu Modrić je uspeo da se iskupi. Donaruma je fantastično odbranio udarac iz blizine Budumira, ali se ona odbila do Modrića kome nije bilo teško da je zakuca u mrežu za veliko slavlje na tribinama u Lajpcigu.

Vezista Reala tako je postao najstariji strelac jednog gola u istoriji EP.

Krenuli su Italijani posle ovog gola svim silama ka izjednačenju. Već u 61. minutu novu veliku šansu propušta Bastoni, ponovo je zapretio glavom. Nedugo posle toga u prilici je bio i Mateo Darmijan, ali se odlučio na asistenciju umesto na šut i sve je otišlo u nepovrat.

Izabranici Lućana Spaletija nastavili su sa pritiskom, ali su se Hrvati znalački branili, a potom u 80. minutu i sami mogli do drugog gola. Bastoni je u poslednjem trenutku sklonio loptu i sprečio Budimira da dođe do pogotka.

Italijani su potpuno pali i nisu uspevali više da stvaraju prilike u nizovima, dok su Hrvati bili veoma opasni u kontra napadima.

Sudija je pokazao osam minuta nadoknade, a veći deo produženog vremena Hrvati su bili na polovini rivala.

Ipak, čudo se dogodilo u 98. minutu. Italija je krenula u jedan od poslednjih napada. Rikardo Kalafjori je sjajno uposlio Matiju Zakanjija koji je postigao fantastičan gol iskosa sa leve strane i doneo veliki bod Italiji, samim tim i plasman u osminu finala sa drugog mesta.

Više se nije igrali posle gola, pa su Hrvati briznuli u plač.

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

00:09

Srpski navijači napravili show u centru Minhena

(Espreso/Andrej Kosić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.