recept
LJUBAV PREMA PIHTIJAMA IDE S GODINAMA: Napravite ih po tradicionalnom receptu za NOVOGODIŠNJU TRPEZU
Idealno jelo za ljubitelje svinjetine!
Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure. U srpskoj tradiciji postoji običaj da se pihtije jedu za Bogojavljenje, odnosno 19. januara. Ipak, oni najveći ljubitelji pihtija pripremaju ih još za Novu godinu, ili ih jednostavno uvrste u jedan od Božićnih običaja i služe kao delikates upravo za Božić.
Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole da im parčići mesa u pihtijama budu vidljivi. Kod nas to nije toliko bitno, već su pihtije sivkaste i neprozirne, jer se žele priprema od vode u kojoj se pihtije kuvaju.
Pihtije se u različitim krajevima Srbije različito zovu: aspik, hladetina, pitije (na jugu Srbije), ili jednostavno smrznuta supa. Pihtije na neki način i jesu smrznuta supa. Ipak, u ovoj smrznutoj supi, mesa ima samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butkice, uši ili neki drugi delovi svinje koji u sebi imaju dosta želatina.
Recept za pihtije
Osnovni recept za pihtije zapravo je potpuno jednostavan. Možete ga menjati i dopunjavati kako god želite, sa onim što je vama po ukusu.
Potrebno vam je: • kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim) • 2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris) • so • začin po ukusu • biber
Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.
Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.
Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko 3 litra, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, oko 3 do 4 sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane jako malo vode.
Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite pihtije da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle. Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.
Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.
Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini pihtija bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.
Pihtije pre služenja moraju biti potpuno čvrste. Ne očekujte da će biti prozirne, blaga zamućenost pihtija je potpuno normalna.
Ovo su tradicionalne pihtije. Međutim, one mogu biti i posne, i tada se pripremaju sa povrćem. Zbog nedostatka želatina iz mesa, u ovakve pihtije moraćete dodati želatin.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!