Posna pita kojoj ne može odoleti niko: Bez ijedne kapi ulja, a ukus je fenomenalan, nećete znati kad vam je dosta
Foto: Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Posna pita kojoj ne može odoleti niko: Bez ijedne kapi ulja, a ukus je fenomenalan, nećete znati kad vam je dosta

Iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Objavljeno:

U toku posta osim kuvanih jela možete da napravite i posnu manastirsku pitu. Nema šanse da se ukućanima neće svideti. Preukusna je i tražiće se zalogaj više.

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. A iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Testo za pitu:

– 600 g brašna – 15-20 gr kvasca – 1 kašičica šećera – 1 kašičica soli – 350 ml vode

Sastojci za fil:

– 300 g sočiva – 200 g praziluka – 1 glavica crnog luka – 400 g šampinjona – so – biber – začinska crvena paprika

Način pripreme:

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.

Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju sa malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lepo ukrčka, ostaviti da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cela filuje. A kako se slaže ova prelepa manastirska pita, koja se peče oko 35 minuta na 200 °C.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Alo/Krstarica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.