Šta se dešava kada pijemo kafu na prazan želudac? Ovako naš stomak reaguje kada ovo uradimo
Foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen

mnoge zanima

Šta se dešava kada pijemo kafu na prazan želudac? Ovako naš stomak reaguje kada ovo uradimo

Kafa je mnogima omiljeni napitak, a posebno ujutru

Objavljeno:

Bilo da nemamo vremena ili jednostavno ne volimo redovno da doručkujemo, uobičajeno je piti kafu na prazan stomak, za šta ste verovatno čuli da je loše za creva.

Međutim, dobra vest je da kafa na prazan stomak sama po sebi nije loša za nas, a naš stomak obično može da se prilagodi kako bi se zaštitio. Ipak, to može uzrokovati određenu nelagodnost.

"Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ipak, piće se ocrnjuje zbog kofeina i zato što je sada dosta zaslađeno, ali se u medicini koristi vekovima", rekla je gastroenterolog dr Sunana Sohi za Hafington post (HuffPost).

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

Uz to, dr Sohi je objasnila da kafa utiče na nivo želudačne kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu se suočiti s probavnim problemima koji se mogu lako rešiti izbegavanjem kofeina ili uživanjem u šolji kafe uz neku hranu.

Gastroenterolog dr Suprija Rao objašnjava: "Kofein podstiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačne kiseline." Iako taj hormon pomaže u pokretanju procesa varenja, takođe povećava kiselost u stomaku.

Osim toga, fenoli, jedinjenja prisutna u kafi, takođe doprinose nivou kiselosti u crevima.

Pijenje kafe na prazan stomak povećava proizvodnju želudačne kiseline

"Kafa ima pH oko 5, dok naša želudačna kiselina ima pH oko 2, što znači da je želudačna kiselina kiselija", napomenula je dr Rao. Zbog toga bi naš stomak trebalo da podnese kiselinu koja nastaje od pijenja kafe.

Kafa
foto: Tamara Trajković

Međutim, sve zavisi od osobe, ističe dr Sohi. "Svaka hrana uzrokuje proizvodnju želudačne kiseline, ali kafa je poznata po tome što je proizvodi više. Ako se osećate naduto ili imate bolove u gornjem delu stomaka i mučninu nakon što ste pili kafu na prazan stomak, to znači da imate problema", pojasnila je.

Dr Rao kaže: "Nije nužno da je previše kiselosti problem, jer stomak može da podnese kiselinu i ima puno sluzi koja ga štiti. Problemi nastaju kada vaš jednjak ne može da izdrži tu vrstu kiselinskog oštećenja. Nije opasno – kafa ne uzrokuje čireve, ali može izazvati nelagodnost."

Dakle, pijenje kafe na prazan stomak povećava proizvodnju želudačne kiseline. Više nivoe kiseline ne uzrokuju probleme mnogim ljudima, ali mogu izazvati nelagodnost kod nekih. Ako pripadate toj grupi, pokušajte da pijete kafu uz obrok, zaključuju gastroenterolozi.

Bonus video:

03:22

Bojan je Ginisov rekorder iz Beograda! Kafa mu je bila inspiracija za neobičan hobi

(Espreso/B92/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.