Jednostavni trik koji naglo smanjuje šećer u krvi: Naučnici tvrde da je ovo bitnije od bilo koje dijete - lako je
Da li ste znali za ovo?, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

korisno

Jednostavni trik koji naglo smanjuje šećer u krvi: Naučnici tvrde da je ovo bitnije od bilo koje dijete - lako je

Zdravlje treba svima da bude prioritet, a da je zdrava ishrana, uz dovoljno kretanja, izbegavanje stresa i dovoljno kvalitetnog sna, jedan od temelja dobrog zdravlja odavno je poznato. A da li ste znali da jedan jednostavan trik može da pomogne da sprečite nagli skok šećera u krvi

Objavljeno:

Francuska biohemičarka Džesi Inčauspe objavila je na društvenim mrežama video snimak u kojem se poziva na istraživanje u kojem su učestovali ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, a koje se odnosi na redosled konzumiranja hrane.

U ovom istraživanju ispitanici su bili podeljeni u 2 grupe, koje su dobijale istu hranu (povrće, proteine i ugljeno hidrate), ali su ih jeli različitim redosledom. Naime, naučnici su hteli da provere kako će redosled kojim ispitanici jedu namirnice uticati na promenu glukoze i insulina kod osoba koje uz to imaju i dijabetes tipa 2.

Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 posto
Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 postofoto: Alla Rudenko Panthermedia Profimedia

Prva grupa je započinjala obrok s povrćem poput brokolija ili zelene salate s paradajzom, zatim su jeli pileća prsa i na kraju ugljene hidrate, a druga je jela redosledom koji su sami izabrali.

Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 posto. To je pokazalo da je izuzetno važno što prvo unosimo u svoje telo.

"Za razliku od tradicionalnih saveta za ishranu kod dijabetesa, koji se uglavnom fokusiraju na ograničavanje količine i vrste hrane, ova pilot studija ukazuje da se poboljšanje nivoa šećera u krvi može bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljenih hidrata tokom obroka", kažu istraživači u studiji, piše Story.hr.

Bonus video:

05:28

OVO VOĆE I POVRĆE DELUJE IMA BLAGORODNA SVOJSTVA TOKOM LETA! Doktor otkrio koje namirnice najviše prijaju organizmu po vrućinama

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.