Sve više Srba boluje od ove podmukle bolesti: Ubila je čak i 1 poznatog pevača, važno je da je otkrijete na vreme
Da li ste znali za ovo?, Foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati

Sve više Srba boluje od ove podmukle bolesti: Ubila je čak i 1 poznatog pevača, važno je da je otkrijete na vreme

Mnogi ne znaju da je masna jetra, po zvaničnom izveštaju, bila uzrok smrti Džordža Majkla, a ovo su simptomi koje mnogi ignorišu

Objavljeno:

Dosta se piše o masnoj jetri, ali mnogi ne znaju da ova bolest može da ima i fatalan ishod. Poznati pevač Džordž Majkl je upravo od nje stradao, mada je tako glasio zvaničan nalaz obdukcije.

Svi su pretpostavljali da su kardiovaskularni problemi slavnog Britanca poticali od upotrebe narkotika i prevelike količine alkohola. Međutim, masna jetra može da nastane i kod onih koji ne konzumiraju alkohol, pa čak i kod dece.

Jetra je organ koji stvara depozite masnih naslaga u slučaju preterane konzumacije alkohola, ali i zbog prevelikih količina šećera koje organizam ne uspeva da potroši. Najopasniji detalj se krije u simptomima - u prvo vreme ih uopšte - nema!

 Najopasniji detalj se krije u simptomima - u prvo vreme ih uopšte - nema!
Najopasniji detalj se krije u simptomima - u prvo vreme ih uopšte - nema!foto: Profimedia

Najčešće se masna jetra otkrije tek prilikom laboratorijske analize krvi, kad se provere parametri jetre. Jedino što se ponekad oseća jeste umor i neodređena nelagoda u gornjem desnom delu abdomena.

U prvoj fazi bolesti nisu potrebni nikakvi lekovi već je dovoljna promena životnih navika, čime će se situacija stabilizovati. To znači da treba smanjiti unos šećera, kako onih u kolačima, slatkišima, čokoladi i keksu, tako i onog "skrivenog" u sokovima, pa i "zdravog" u medu. Mnogi misle da med, kao zdrava namirnica, ne treba da bude ograničen u pogledu količine - mnogo greše.

Treba uvesti veće količine voća i povrća u ishranu, kao i namirnice bogate omega3 masnim kiselinama kao što su riba, čia i laneno seme. Neophodno je i radikalno smanjiti konzumaciju alkohola i povećati kretanje i drugu fizičku aktivnost. Pročitajte i koja je najbolja ishrana za masnu jetru.

Bonus video:

00:13

Beograd, doktor Dušan Micić - Pacijent je stabilno, nalazi se na intenzivnoj nezi, očekuje ga brz oporavak

(Espreso / Lepa & srećna / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.