Zašto treba dodati kašiku meda u jogurt? Ovo će vas šokirati, evo šta se tada desi crevima
Med, Foto: RINA

pažnja

Zašto treba dodati kašiku meda u jogurt? Ovo će vas šokirati, evo šta se tada desi crevima

Med, poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, takođe deluje kao prebiotik, podstiče rast korisnih mikroorganizama u telu.

Objavljeno:

Novo istraživanje sugeriše da dodavanje jedne ili dve kašike meda u nezaslađeni jogurt može značajno da poveća njegova probiotička svojstva. Zahvaljujući tome, korisne bakterije u jogurtu imaju veće šanse da "prežive" put kroz naš probavni sistem. Hana Hošler, koautorka studije koja je objavljena u The Journal of Nutrition i naučnica za ishranu sa Univerziteta Illinois Urbana-Champaign, kaže da su stručnjaci bili zainteresovani za moćnu kombinaciju koja je uobičajena u mediteranskoj ishrani, kako bi saznali kako utiče na gastrointestinalni mikrobiom.

Neki jogurti su obogaćeni probiotičkim sojevima bakterija, kao što je Bifidobacterium animalis, koji podržavaju zdravlje probave i imunološku funkciju. Med, poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, takođe deluje kao prebiotik, podstiče rast korisnih mikroorganizama u telu.

"Enzimi u našim ustima, želucima i crevima pomažu u varenju, ali takođe smanjuju održivost mikroba. Želeli smo da vidimo da li med može da pomogne probiotičkim bakterijama da prežive u crevima", objašnjava Hošler.

Med je savršen dodatak jogurtu

Jogurt
foto: Julija Petrovskaja / Panthermedia / Profimedia

U prvoj studiji, istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi ispitali efekte četiri vrste meda - lucerke, heljde, deteline i cveta pomorandže, na održivost Bifidobacterium animalis u jogurtu tokom varenja. Rezultati su pokazali da je med od deteline imao najveći uticaj na opstanak korisnih bakterija u crevima.

U drugoj studiji učestvovale su 62 zdrave odrasle osobe koje su dve nedelje konzumirale jogurt sa medom od deteline, a zatim termički obrađen jogurt. U trećem krugu, 36 učesnika je konzumiralo jogurt pomešan sa šećerom. Rezultati su pokazali da med podržava opstanak probiotskih bakterija u crevima. Istraživanje nije pokazalo promene u vremenu prolaska kroz creva, učestalosti pražnjenja creva, raspoloženju ili kognitivnim sposobnostima učesnika. Međutim, Hošler napominje da ovo može da odražava ukupno zdravlje učesnika i naglašava potrebu za daljim istraživanjem.

"Otkrili smo da jedna kašika meda u porciji jogurta pomaže u opstanku probiotika. Međutim, moramo da zapamtimo da je med dodatni šećer i većina ljudi treba da obrati pažnju na količinu šećera u svojoj ishrani kako bi održala zdravu težinu. Dodavanje malo meda u nezaslađeni jogurt je prijatna kulinarska kombinacija koju možete da uključite u svoj meni", zaključuje Holšer.

02:27

SNAJKA SPREMALA MLINCE PRVI PUT, PA ODUŠEVILA SEKU

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.