Ova namirnica može izazvati rak želuca: Ljudi koji je jedu imaju 50 odsto veće šanse da ga dobiju
Želudac, Foto: Profimedia

pažnja

Ova namirnica može izazvati rak želuca: Ljudi koji je jedu imaju 50 odsto veće šanse da ga dobiju

Ljudi koji često dodaju so u svoju hranu imaju oko 40% veći rizik od raka želuca u poređenju s onima koji to ne rade.

Objavljeno:

Kuhinjska so je važna za ljudsko zdravlje zbog svoje uloge u biohemijskim procesima, ali prekomerno konzumiranje može postati ozbiljna opasnost. Prekomerna upotreba soli povezana je s povećanim rizikom od razvoja raka želuca. Studije pokazuju da ljudi koji redovno dodaju više soli u svoju ishranu imaju za 41% veći rizik od razvoja ove bolesti.

Statistika i faktori rizika

Rak želuca je peta najčešća vrsta raka na globalnom nivou. Rizik od ove bolesti raste s godinama, a najnoviji podaci pokazuju zabrinjavajući porast broja slučajeva kod osoba mlađih od 50 godina. Dok je rak želuca češći kod muškaraca, žene takođe nisu imune na ovu bolest. Osim konzumacije alkohola i duvana, infekcije bakterijom Helicobacter pylori i prekomerne telesne težine, nedavna istraživanja ukazuju na to da i unos soli predstavlja značajan faktor rizika. Ljudi koji često dodaju so u svoju hranu imaju oko 40% veći rizik od raka želuca u poređenju s onima koji to ne rade.

Veza između soli i rak želuca

So
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Postoji nekoliko načina na koje visok unos soli može povećati rizik od raka želuca. Prekomerna količina soli može oštetiti sluzokožu želuca, što može doprineti razvoju tumora. Takođe, visok unos soli može izazvati hipertenziju, koja dodatno može doprineti razvoju raka želuca.

Iako je so neophodna, preporučuje se umerena konzumacija. Preporučuje se smanjenje unosa soli i korišćenje alternativa poput začina, biljaka i limuna za obogaćivanje ukusa hrane i smanjenje rizika od raka želuca.

Preporuke i statistika

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje ograničenje unosa natrijuma na ne više od 2,300 miligrama dnevno, što je ekvivalent jednoj kašičici soli. Međutim, prosečan Amerikanac konzumira oko 3,400 miligrama dnevno, što premašuje preporučene vrednosti. Na primer, samo jedna kesica pileće supe može sadržavati skoro polovinu dnevno preporučene količine soli.

Simptomi i rano otkrivanje

Simptomi raka želuca često su suptilni i lako se mogu zanemariti. Uobičajeni simptomi uključuju nadutost, gasove i nelagodnost u stomaku. Rana dijagnoza je ključna za uspešno lečenje. Rano otkriveni rak želuca ima visoku stopu preživljavanja, dok se ta stopa značajno smanjuje ako se bolest proširi.

Istraživanja i zaključci

Istraživači sa Univerziteta u Beču, predvođeni nutricionistkinjom Selmom Kronstajner-Gicevic, analizirali su podatke iz "Biobank baze" Velike Britanije i otkrili da prekomerni unos soli ostaje značajan faktor rizika za rak želuca, čak i kada se uzmu u obzir drugi faktori kao što su starost i socioekonomski status. Sa očekivanih 26,890 novih slučajeva raka želuca u Americi za 2024. godinu, važno je prepoznati rane simptome i smanjiti unos soli kao ključne korake u prevenciji ove bolesti, prenosi "Politikin magazin".

03:23

STEVAN PROSLAVIO 100. ROĐENDAN! Najstariji čitalac Kurira oslobodio decu iz ustaškog logora, preživeo rak grla, infarkt i koronu

(Espreso/Najžena/Politikin magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.