Recept za najukusniji hleb koji ne goji: Možete ga jesti po čitav dan bez griže savesti, mekan i preukusan
Foto: Jela Jelena Petrović

UMESITE DOMAĆI HLEBIĆ

Recept za najukusniji hleb koji ne goji: Možete ga jesti po čitav dan bez griže savesti, mekan i preukusan

U današnjem svetu gde su dijete često u fokusu, pronalaženje zdravih, ali ukusnih namirnica postaje sve važnije

Objavljeno:

Hleb koji ne goji je ključni igrač u održavanju zdrave ishrane. On pruža telu potrebnu energiju i hranljive materije, a istovremeno ne dodaje višak kalorija koje mogu dovesti do nepoželjnog povećanja telesne mase.

Jedna od ključnih namirnica koju mnogi ljudi uključuju u svoju ishranu je hleb. Međutim, ne svi hlebovi su isti. Dok neki mogu doprineti nepoželjnom povećanju težine, postoje i oni koji mogu zadovoljiti našu potrebu za hranom, a da ne donose nepoželjne kalorije.

Prilikom odabira hleba, ključno je obratiti pažnju na sastojke. Integralni ili višezrnati hleb su odličan izbor zbog svojih vlakana, koja pomažu u regulaciji varenja i održavanju osećaja sitosti. Ovi hlebovi takođe imaju niži glikemijski indeks u poređenju sa belim hlebom, što znači da ne izazivaju brze skokove šećera u krvi i time sprečavaju nagli pad energije.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je dodatak semenki i žitarica. Semenke poput lanenog semena ili suncokreta dodaju hlebu dodatnu hranljivu vrednost u vidu omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Ove komponente ne samo da pružaju koristi za srce i mozak, već i doprinose osećaju sitosti, što može sprečiti prejedanje.

Važno je takođe voditi računa o količini hleba koju konzumiramo. Iako je hleb važan izvor energije, preterana konzumacija može dovesti do viška kalorija. Prilagođavanje veličine porcija i kombinovanje hleba sa drugim zdravim namirnicama, poput proteina i povrća, može pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Vodeći se svim ovim stavkama nutricionistkinja Ivana Šarčević na svom Instagram profilu podelila je jedan zdravi recept za hleb koji ne goji.

  • 350gr mekog speltinog brašna
  • 200gr kiselog mleka
  • 100ml vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • kašika sirćeta
  • kašičica soli

Sipati prvo kiselo mleko, vodu I sirće.Potom suve sastojke. Izliti u pleh obložen pek papirom, posuti sa 2 kašike semenki bundeve ili suncokreta i peći na 200 °C 40-ak minuta. Sačekati da se ohladi.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/srbijadanas/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.