Ova stvar iz kuhinje izaziva bolest goru od azbesta: Teško oštećuje pluća, a simptomi traju godinama
Kuhinja, Foto: Profimedia

pažnja

Ova stvar iz kuhinje izaziva bolest goru od azbesta: Teško oštećuje pluća, a simptomi traju godinama

To je bolest koja izaziva ožiljke i oštećenja pluća uzrokovana udisanjem prašine pri radu sa materijalima koji sadrže velike količine silicijum dioksida

Objavljeno:

Britanski lekari upozoravaju na sve veći broj muškaraca koji boluju od retkog novog oblika plućne bolesti zbog rada sa veštačkim mermerom i granitom. Stručnjaci su izvestili o 11 pacijenata čija je prosečna starost samo 34 godine. Zabeležili su i prvi smrtni slučaj od bolesti.

Problem savremenih kuhinjskih pultova su materijali koji sadrže velike količine silicijum dioksida, koji se naziva i kvarc. Ovi materijali su nedavno postali izuzetno popularni u renoviranju kuhinja i kupatila, jer mogu biti dizajnirani da izgledaju kao mermer ili granit, ali su mnogo jeftiniji.

Stručnjaci traže zabranu upotrebe takvih materijala u kuhinjama i kupatilima kako bi se sprečila epidemija plućnih bolesti među trgovcima slična onoj koju izaziva azbest.

Šta je silikoza?

Kuhinja
foto: Printscreen/Facebook/dailymail.co.uk

To je bolest koja izaziva ožiljke i oštećenja pluća uzrokovana udisanjem prašine pri radu sa materijalima koji sadrže velike količine silicijum dioksida.

To je uzrokovano redovnim udisanjem silicijum prašine tokom godina ili decenija. Ovo oštećuje delikatnu sluznicu pluća, izazivajući otok i ožiljke. Kako se stanje pogoršava, smanjuje se i apsorpcija kiseonika, što negativno utiče na celokupno zdravlje.

Simptomi se mogu razvijati godinama, ali uključuju uporan kašalj, kratak dah, slabost i umor.

Strašne posledice po zdravlje

U novoj studiji, britanski stručnjaci su ispitali 8 novih slučajeva silikoze kod muškaraca starosti između 27 i 56 godina. Jedan od osam pacijenata je preminuo, dvojici je bila potrebna transplantacija pluća, a trojica su imala oštećen imuni sistem zbog bolesti. Istovremeno, lekari su procenili da se stanje pacijenata i dalje pogoršava i nakon što muškarci više ne udišu spornu prašinu.

Zbog strašnih posledica, lekari upoređuju silikozu sa sličnim neizlečivim bolestima kao što su azbestoza i mezoteliom, koji su se razvili kod hiljada radnika koji su radili sa azbestom u 20. veku.

Dr Johana Feari, autor studije i specijalista za plućne bolesti u Fondu NHS Royal Brompton u Londonu, izjavila je za The Sun: „Pojava ovih slučajeva je veoma zabrinjavajuća. Bolest pogađa mlade muškarce, od kojih mnogi samo rade sa ovim materijalom za nekoliko godina nema dobrog tretmana i dijagnoza može biti poražavajuća, Velika Britanija mora da uči iz iskustva drugih zemalja i da deluje brzo kako bi smanjila broj smrtnih slučajeva u narednim mesecima i godinama.

Sporni materijali su već zabranjeni na nekim mestima, na primer u Australiji. Stručnjaci, međutim, rade na tome da se narativ dogodi i u Evropi.

02:12

INSULINSKA REZISTENCIJA NIJE BOLEST Endokrinolog tvrdi: Pouzdano se može dijagnostifikovati pomoću OVOG TESTA

(Espreso/city magazin/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.