Ovakav džem od šljiva su naše stare majke spremale od davnina: Priprema nikad lakša, a ukus vraća u detinjstvo
Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

SPREMITE NA VREME SLATKE TEGLE

Ovakav džem od šljiva su naše stare majke spremale od davnina: Priprema nikad lakša, a ukus vraća u detinjstvo

Džem od šljiva je ukusan proizvod koji se može koristiti na različite načine

Objavljeno:

Džem od šljiva, osim što je savršen dodatak u hladnim zimskim danima, ima i brojne nutritivne vrednosti.

Šljive su bogate vitaminom C, vitaminom K, kalijumom i vlaknima. Džem od šljiva zadržava mnoge od ovih nutrijenata, iako u manjoj meri zbog procesa kuvanja.

Kako je vreme pripeme džemova, možda ćete hteti da napravite i džem od kajsnija po receptu naših starih.

Šljive sadrže antioksidanse poput fenolnih kiselina, koje mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Kada birate plodove, najbolje je koristiti zrele, ali čvrste šljive za džem. Previše zrele šljive mogu rezultirati previše tečnim džemom.

Evo jednostavnog recepta za džem od šljiva:

Šljive
foto: RINA

Sastojci:

1 kg zrelih šljiva 700 g šećera Sok od 1 limuna (oko 2-3 kašike) 1 pakovanje (oko 20 g) pektina (ako želite da džem bude gušći, opcionalno)

Uputstvo:

Priprema šljiva: Operite šljive i prepolovite ih. Uklonite koštice i narežite šljive na manje komade. Ako želite, možete ih izgnječiti viljuškom ili blenderom za glatkiju teksturu.

Kuvanje: Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna. Dobro izmešajte da se šećer ravnomerno raspodeli. Ostavite da odstoji 15-30 minuta, povremeno mešajući. Ovo će pomoći da se šljive puste sok i da se šećer bolje rastvori.

Džem od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Kuvanje džema: Stavite šerpu na srednju temperaturu i kuvajte smesu uz povremeno mešanje. Kada smesa počne da vri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate. Ako koristite pektin, dodajte ga prema uputstvima na pakovanju (obično se dodaje pred kraj kuvanja). Kuvajte dok se smesa ne zgusne, oko 20-30 minuta. Da biste proverili da li je džem gotov, stavite malo džema na tanjir i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi. Ako se džem stvrdne i ne razliva, spreman je.

Spremanjе: Dok se džem još vruć, sipajte ga u prethodno sterilizovane tegle. Ostavite mali razmak od vrha tegle. Zatvorite tegle odmah dok je džem još vruć. Okrenite tegle naopako na nekoliko minuta kako biste stvorili vakum i osigurali da se džem dobro očuva.

Hlađenje i skladištenje: Nakon što se tegle ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Džem od šljiva obično traje nekoliko meseci ako je pravilno upakovan.

Dodaci:

Začini: Možete dodati začine poput cimeta, karanfilića ili vanile za dodatni ukus. Alkohol: Nekoliko kašika ruma ili konjaka može dodati interesantan sloj ukusa.

Čokolada: Možete da dodate crnu čokoladu za kuvanje Voće: Pomešajte šljive sa drugim voćem, poput breskvi ili jabuka, za raznovrsnije ukuse.

Bonus video:

02:42

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

(Espreso/danas/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.