Pola Srbije pogrešno čuva jaja, a tako se navlače opasne bakterije: Samo ovako će biti bezbedna za konzumiranje
Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

obratite pažnju

Pola Srbije pogrešno čuva jaja, a tako se navlače opasne bakterije: Samo ovako će biti bezbedna za konzumiranje

Jaja obično imaju dug vek trajanja, ali zbog nepravilnog skladištenja mogu da se pokvare pre nego što isteknu

Objavljeno:

Ako se jaja pravilno čuvaju, mogu ostati sveža i do šest nedelja duže. Neki ih drže u frižideru, a drugi na radnoj površini, ali može se reći da su oba načina skladištenja ispravna.

Gde čuvati jaja?

Poslastičarka Rebeka Meklaud otkrila je da je ključ za održavanje svežih jaja konstantna temperatura.

„Ako su jaja bila u frižideru u prodavnici, držite ih u frižideru kod kuće. Ako su bila na polici u prodavnici, ostavite ih na polici kod kuće (osim ako vam kuhinja nije posebno topla) i brže ih koristite, “ objasnila je. Ipak, smatra da je sigurniji način čuvanja jaja u frižideru.

Potrebno ih je održavati na istoj temperaturi jer svaka promena temperature može izazvati kondenzaciju na ljusci, što rezultira lakšim stvaranjem bakterija. Svaka vlaga omogućava bakterijama da prodru u ljusku i umnože se unutar jajeta.

„Zimi držim jaja na pultu. Jaja, međutim, tokom leta držim u frižideru da budu sveža“, rekla je poslastičarka.

Jaja
foto: Printscreen Twitter/Namdharak Influence on Reaction

Isto tako, treba obratiti pažnju na mesto u frižideru gde će se čuvati jaja. Najbolje ih je čuvati na polici u sredini frižidera, dok je potrebno izbegavati policu koja se nalazi unutar vrata frižidera. Naime, na tom mestu dolazi do kondenzacije usled čestog otvaranja i zatvaranja vrata.

Takođe je važno čuvati jaja u kartonu koji je namenjen zaštiti od bakterija, a kontejner za jaja u frižideru nije najbolja opcija.

„Kartonske kutije za jaja su takođe dizajnirane da minimiziraju gubitak vode iz jaja i spreče unakrsnu kontaminaciju neželjenih ukusa od druge hrane koja vreba u vašem frižideru“, otkrila je Rebeka.

Kako proveriti svežinu jaja?

U slučaju da ste zabrinuti za stanje jaja, postoji jednostavan metod kojim možete proveriti njihovu svežinu. Stavite jaje u čašu dopola napunjenu vodom i ako pluta, znači da je jaje pokvareno, dok potonuće jajeta ukazuje na njegovo dobro stanje.

Naravno, važno je biti oprezan pri rukovanju jajetom. Ako je ljuska na nekim delovima napukla, onda jaje treba baciti. Pokvareno jaje može izazvati salmonelu i simptome trovanja hranom, kao što su mučnina, povraćanje i bolovi u mišićima.

Bonus video:

02:58

ZA OVA JAJA SE TVRDI DA SU NAJTVRĐA! Kurir televizija otkrila tajne ukrašavanja i kuvanja jaja koja MORATE DA ZNATE

(Espreso/krstarica/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.