obavezno probajte
Genijalne cake kuvara kako da pravilno skuvate jaja: Domaćice, nemojte da se sramotite, samo ovako je ispravno
Savršeno kuvana jaja umeju da budu pravi izazov
Postavlja se pitanje koliko dugo treba jaja da se kuvaju, da li je bolje da to učinimo u toploj ili hladnoj vodi, a kad dođe vreme za ljuštenje nastaje pravi haos.
Kuvari su složni u jednom, da jaja treba kuvati u toploj vodi, a proces ljuštenja olakšaće vam ako pažljivo razbijete ljusku jajeta. U nastavku vam otkrivamo korisne trikove kako skuvati jaja da se brže i lakše ljušte.
Kako se kuvaju jaja?
Kuvarica Džej Kenji Lopez-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već ključalu vodu na 30 sekundi. Odmah zatim dodajte kockicu leda, kako bi smanjili temperaturu vode i sprečili jaje da pukne. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.
Čuveni kuvari Nik Korbi (saosnivač Egg Shopa i autor knjige "Egg Shop") i Džejson Hua (holandski "chef de kitchen") iz Njujorka su složni u tome da jaja treba spustiti u šerpu s ključalom vodom.
Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, u zavisnosti od veličine, savetuje kuvar Hua, a Korbi predlaže snižavanje temperature i kuvanje 8 minuta.
Trik za lakše ljuštenje
Kad krenete u proces ljuštenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo na jednom mestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska popucala podjednako, a vaše jaje i pre samog ljuštenja izgledalo poput mozaika.
Probušite mesto gde je najčešće vazdušni džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska jednostavnije odvojila.
Jaja nemojte ljuštiti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti i može vam stvarati poteškoće. Takođe, starija jaja se brže ljušte od svežih.
Takođe, još jedan trik savetuje da ubacite kašičicu soli u vodu u kojoj kuvate jaja.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!