Ovako skuvajte jaje da se lakše ljušti: Sve srpske domaćice moraju da znaju caku, neponovljiva je
Kuvana jaja, Foto: Printscreen Youtube/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

pažnja

Ovako skuvajte jaje da se lakše ljušti: Sve srpske domaćice moraju da znaju caku, neponovljiva je

Namestite tajmer na sedam minuta ako želite čvrsto, ali još uvek pomalo tečno žumance, a na 10 minuta kao želite potpuno kuvano žumance.

Objavljeno:

Ako želite kuvana jaja koja se lako ljušte, prvo morate da izaberete i kupite dobra jaja, a zatim obratite i pažnju na to kako ih kuvate i tretirate nakon što namestite tajmer – a morate da namestite tajmer.

Prvo, za kuvanje je bolje izabrati jaja iz prodavnice nego ona domaća. Drugačiji im je sastav i ova domaća, sveža teže je oljuštiti. Njih je bolje ostaviti za kajgane, a ova kupovna za kuvanje.

Sledeći korak je da jaja stavite u vodu tek kada ona počne da vri. To je bolja opcija nego da jaja stavite odmah i da ona stoje u toj vodi dok ona ne dođe do tačke ključanja. Kako vam se jaja ne bi razbila dok ih stavljate u vrelu vodu, polako ih spustite kašučicom i onda smanjite temperaturu, da voda ne vri jako.

Namestite tajmer na sedam minuta ako želite čvrsto, ali još uvek pomalo tečno žumance, a na 10 minuta kao želite potpuno kuvano žumance.

Nakon toga, jaja stavite u hladnu vodu na dva do tri minuta, dovoljno da se zaustavi proces kuvanja i da ih možete držati u ruci. Na kraju, jaja ljuštite pod mlazom vode, to će pomoći da skinute ljusku brzo i efikasno.

Ljuske od jaja kao đubrivo

Ljuska od jaja, Jaja, Kuvana jaja, Ljuska
foto: Profimedia

Upravo zbog visokog sadržaja kalcijuma ljuske se mogu koristiti kao odlično sporodelujuće đubrivo.

Ljuske sadrže preko 30 % kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota.

Kao što je već rečeno, ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma. Međutim, zbog sporog razlaganja biće porebno nekoliko meseci da on postane dostupan biljkama. Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti pre primene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske. Ukoliko imate malu decu, dajte im ljuske da ih ustine rukama, pre nego ih stavite u mlin. Biće to sjajna zabava za njih.

Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Na ovaj način ćete obezbediti i da se kalcijum oslobodi u zoni korena bilaka. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen. Na ovaj način vremenske prilike tokom zime pospešiće njihovo razlaganje i učiniti deo kalcijuma dostupnim u proleće prilikom kretanja vegetacije. Dodatnu količinu ljuski možete dodati i početkom godine tj. na proleće.

Paradajz, paprike i plavi patlidžan su među vrstama kod kojih će primena ljuski od jaja imati najviše efekta. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj cveća, jorgovan je jedna od vrsta koja će imati dosta koristi od dodavanja ljuski.

Ljuske u kompostu

Ljuske od jaja možete dodavati u kompost. Naravno treba imati u vidu da im treba nekoliko meseci da se u potpunosti razgrade. Ipak, ukoliko ih dobro usitnite, mogle bi biti dobar izvor kalcijuma i uticati na regulaciju kiselosti humusa. Pored kalcijuma, ne treba zanemariti ni organsku materiju iz ljuski. Treba voditi računa da se u ljuskama nalazi i natrijum pa ukoliko dodajete veću količinu ljuski u humus može doći do povećanja njegove koncentracije što može imati negativne posledice.

00:17

Ovako izgleda kad Goga Sekulic farba jaja

(Espreso/Srbija danas/Dušica Mićić/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.