Najzdravija namirnica bez koje vrhunski sportisti ne započinju dan: Od nje dobijaju pravu životinjsku snagu
Novak Đoković, Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

BIĆETE I ZDRAVI I FIT

Najzdravija namirnica bez koje vrhunski sportisti ne započinju dan: Od nje dobijaju pravu životinjsku snagu

Granola je postala ukusan i dobar izbor za doručak ili užinu

Objavljeno:

Ova mešavina ovsenih pahuljica, orašastih plodova, semena i prirodnih zaslađivača, savršena je kombinacija ukusa i hranljivih materija. Priprema granole kod kuće omogućava neograničene kulinarske mogućnosti i potpunu kontrolu nad sastojcima i ukusom. Koje tajne krije domaća granola i koje zdravstvene prednosti možete da dobijete od nje?

Granola je popularna mešavina za doručak koja se uglavnom sastoji od pečenih ovsenih pahuljica u kombinaciji sa raznim dodacima kao što su orasi, semenke, med i ulje. Ova hrskava grickalica stekla je popularnost zahvaljujući svojoj svestranosti i jednostavnoj pripreme. Klasična granola može da se posluži na mnogo načina, na primer sa mlekom, jogurtom ili kao dodatak voću.

Zašto je dobro jesti granolu?

Granola je cenjena zbog svoje nutritivne vrednosti. Ovsene pahuljice su bogat izvor vlakana, koja podržavaju zdravlje probavnog sistema. Orašasti plodovi i semenke obezbeđuju zdrave masti, proteine i esencijalne minerale kao što su magnezijum, kalijum i cink. Med, pored slatkoće, ima i dodatne zdravstvene prednosti, kao što su antiinflamatorna i antibakterijska svojstva.

Granola mešavina
Granola mešavinafoto: Printscreen YouTube/Purely Elizabeth

Uključivanje granole u ​​vašu svakodnevnu ishranu može da doprinese uravnoteženoj ishrani. Ovo je posebno korisno za ljude koji traže zdrave izvore energije, sportiste i one koji žele da održe zdravu težinu. Granola, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i proteina, pruža dugotrajan osećaj sitosti, što može da pomogne u kontroli apetita i sprečavanju grickanja.

Takođe nudi veliku slobodu u prilagođavanju svojih sastojaka potrebama u ishrani i preferencijama ukusa. Možete da dodate različite vrste orašastih plodova, semenke, suvo voće i eksperimentišete sa raznim prirodnim zaslađivačima, kao što je javorov sirup. Granola bez glutena može da se dobije korišćenjem ovsenih pahuljica koje su sertifikovane kao bezglutenske - iako ovas ne sadrži gluten, prerađuje se u pogonima gde je prisutan, što može da dovede do kontaminacije proizvoda.

Granola se savršeno uklapa u trend zdravog načina života. Može da se koristi kao brzi doručak, hranljiva užina tokom dana ili kao dobar dodatak obrocima. Zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija, doručak sa granolom je odličan izbor za aktivne, zaposlene ljude, kao i one koji žele da lako održavaju zdravu i uravnoteženu ishranu.

Bonus video:

01:51

ISHRANA

(Espreso/mondo/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.