AKO VIDITE OVOG INSEKTA, BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA JER VAS MOŽE UBITI: Njegov ujed je noćna mora, boli kao đavo
Vatreni mrav, Foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

UŽASNI SU

AKO VIDITE OVOG INSEKTA, BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA JER VAS MOŽE UBITI: Njegov ujed je noćna mora, boli kao đavo

Za ljude, ujedi vatrenih mrava mogu biti izuzetno bolni i mogu izazvati alergijske reakcije, koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne.

Objavljeno: 13:19h

Vatreni mravi, poznati po svojoj agresivnosti i sposobnosti da brzo kolonizuju nova područja, šire se globalno trgovinom i transportom. Njihovo prisustvo u novim sredinama često dovodi do smanjenja biodiverziteta, jer oni efikasno nadmašuju domaće vrste i remete prirodnu ravnotežu. U Americi su vatreni mravi već izazvali velike ekonomske štete, uništavajući usjeve i oštećujući električnu opremu.

Zdravstveni rizici

Mravi
foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Za ljude, ujedi vatrenih mrava mogu biti izuzetno bolni i mogu izazvati alergijske reakcije, koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne. Osobe koje su alergične na njihov otrov moraju biti posebno oprezne. U zajednicama pogođenim ovim mravima, javnost se savetuje da izbegava njihova gnezda i da preduzme odgovarajuće mere opreza.

Suočeni sa ovim izazovom, naučnici i vlasti rade na razvoju efikasnih metoda kontrole i suzbijanja vatrenih mrava. Ovo uključuje upotrebu specifičnih pesticida, biološku kontrolu pomoću prirodnih neprijatelja, kao i edukaciju lokalnih zajednica o načinima prepoznavanja i zaštite od ovih invazivnih vrsta.

02:13

PREKRILA SAM LICE, ALI SU MI KIDALI TEME GLAVE! Jezivo svedočenje Tamare iz Bora koju su napali pitbulovi: UGRIZ JE BIO FATALAN

(Espreso/alo/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.