ZA OVU GENIJALNU FUNKCIJU WD-40 SPREJA NIKO NIJE ZNAO: Strogo je čuvana tajna, izneverovaćete samo tako
WD sprej, Foto: Printscreen/Youtube/AutoBlogZN

obratite pažnju

ZA OVU GENIJALNU FUNKCIJU WD-40 SPREJA NIKO NIJE ZNAO: Strogo je čuvana tajna, izneverovaćete samo tako

Zahvaljujući specijalnoj formuli ovaj sprej može da očisti mrlje od pastelnih i uljanih boja, katrana, gume, lepka i kamenca

Objavljeno:

WD sprej je nastao sredinom 20. veka. Međutim, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi ko ga je izmislio.

Prema američkom akademiku Irisu Engstrandu za to je zaslužan Iver Norman Lawson. Dok drugi izvori tvrde da je formulu izumeo američki hemičar Norman Larsen.

Zvanični naziv proizvoda “WD-40” je, zapravo, skraćenica. Dok puno ime glasi “Water Displacement, 40th formula”. Odnosno, “odstranjivanje vode, 40. formula”. To sugeriše da je sprej na bazi ugljovodonika nastao tek iz 40. pokušaja.

U početku je bio namenjen kompaniji Convair za zaštitu od rđe i korozije spoljašnjosti balističke rakete Atlas. Takođe, korišćen je za stvaranje zaštitnog sloja unutrašnjih “balonskih” rezervoara koji su imali izuzetno tanke zidove. Kada u njima nije bilo raketnog goriva morali su da budu napunjeni azotom pod pritiskom kako se ne bi urušili pod sopstvenom težinom.

Vrlo brzo i drugi proizvođači su uvideli korisnost upotrebe WD spreja. Do 1965. godine našao primenu u velikim aviokompanijama širom sveta. Tako je postao obavezna oprema za održavanje i remont pokretnih spojeva na avionima DC-8 i Boeing 720 kompanije United Airlines.

Četiri godine kasnije WD sprej je iz avioindustrije prešao u poljoprivredni sektor i u mehaničarske radionice. Odatle je dostigao komercijalnu upotrebu.

Pet osnovnih funkcija WD spreja

Ono što je specifično u vezi WD spreja jeste da je njegova formula do današnjih dana strogo čuvana tajna. Poznato je da sadrži oko 50 odsto alifatičkog jedinjena sa niskim pritiskom pare (kerozina). Zatim, nešto manje od 35 odsto naftnog baznog ulja, oko 25 odsto alfatičkog ugljovodonika i tri odsto pogonskog goriva.

Iako je detaljni sastav nepoznat, njegova uloga je sigurno potvrđena. Naime, WD sprej otklanja vlagu sa električnih i automobilskih spojeva, alata, bicikala, trotineta i drugih metalnih površina. Istovremeno, prodire dubinski tako da odstranjuje rđu gde god se ona nalazi. Služi i za podmazivanje šarki, točkića i opruga kako ne bi škripali, kao i za podmazivanje, slavina, prozora i pedala.

Zahvaljujući specijalnoj formuli ovaj sprej može da očisti mrlje od pastelnih i uljanih boja, katrana, gume, lepka i kamenca. Pokazao se i kao efikasno sredstvo za oslobađanje kvaka i ključaonica, patent zatvarača, šivaćih i pisaćih mašina…

Upotreba WD spreja u domaćinstvu

Pored osnovih funkcija WD sprej ima široku svakodnevnu primenu. Njime možete da očistite mrlje na tepihu. Dovoljno je da zaprljano mesto naprskate sprejem i nakon nekoliko minuta sunđerom i toplom vodom prebrišete. Uspešno čisti i unutrašnjost wc šolje, otklanjanjući nagomilane tvrdokorne ostatke i kamenac.

S obzirom da služi za podmazivanje WD sprej ima moć da vam odglavi rajsferšlus ili, pak, pomogne da skinete prsten koji se zglavio.

Verovali ili ne, ovaj proizvod čini obuću vodootpornom, odnosno ima mogućnost formiranja zaštitnog sloja koji stvara svojevrsnu barijeru za sprečavanje ulaska vlage u čizme ili cipele. Ujedno, možete ga iskoristiti za čišćenje mrlja od soli nastalih u zimskim mesecima.

Imajte u vidu da je sprej izuzetno zapaljiv, pa postoji opasnost od iritacije. Zato je preporučljivo da koristite zaštitne radne rukavice prilikom upotrebe.

Prodavnica elektromaterijala u centru grada Fakt u svom bogatom asortimanu ima i WD sprej. Ovde možete pronaći i zaštitnu opremu za rad, kao i alat koji je potreban svakom domaćinstvu.

27:20

ZBOG OVOGA ĆE DOBITI ŽESTOKU KAZNU! Dobio sprej za zadatak, a ispisao grafit: NISAM ZNAO DA NE SMEM (76EP 2.deo)

(Espreso/ fact.rs/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.