Da li je kuvani paradajz zdraviji od svežeg? Misterija je rešena, od sada ćete ga jesti ovako i nikako drugačije
Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića, Foto: RINA / Privatna arhiva

šokiraćete se

Da li je kuvani paradajz zdraviji od svežeg? Misterija je rešena, od sada ćete ga jesti ovako i nikako drugačije

Niste mogli ni da pretpostavite...

Objavljeno:

Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihova korist je još veća kada se paradajz kuva. Kuvanje pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem oporavku posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenju rizika od raka. U knjizi "Samo jedna stvar", dr Majkl Mozli istražuje ovaj poseban plod i objašnjava zašto ima tako pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, piše BBC.

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza pomaže u oporavku mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su posle napornog vežbanja konzumirali sok od paradajza pokazali brži oporavak mišića i smanjene upale u poređenju sa onima koji su pili energetske napitke.

Paradajz kao jedno od najpopularnijih voća

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića
Sok od paradajza pomaže u oporavku mišićafoto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Iako je paradajz tehnički voće zbog semena, on je jedan od najpopularnijih plodova na svetu. Ovo je zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i korisnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, kalijum, folna kiselina i likopen.

Sok od paradajza i zdravlje srca

Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL (lipoproteina niske gustine) ili "lošeg holesterola" i povećati nivo HDL (lipoproteina visoke gustine) ili "dobrog holesterola", čime se potencijalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena

Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena
Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopenafoto: Printscrenn Youtube / My kitchen Tanja

Paradajz sadrži moćan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove i čini likopen lakše dostupnim.

— To znači da sos od paradajza od svežeg ili konzervisanog paradajza, pa čak i kečap, može da obezbedi više likopena od svežeg paradajza — kaže Majkl Mozli.

Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza povećava apsorpciju likopena.

Bonus video:

02:25

OVE GODINE BEZ AJVARA

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.