Ako ne možete da spavate ni kada ste umorni to znači samo jedno: Rešite se ovog problema uz jednostavan trik
Da li imate često nesanicu?, Foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

morate znati

Ako ne možete da spavate ni kada ste umorni to znači samo jedno: Rešite se ovog problema uz jednostavan trik

Kvalitet sna zavisi od 24-časovnog ritma koji reguliše ciklus spavanja

Objavljeno:

Dnevni ritam utiče na oslobađanje hormona, navike u ishrani, telesnu temperaturu i metabolizam.

Ako ne možete da zaspite ni kada ste umorni, moguće je da vam je nešto poremetilo dnevni ritam i oslobađanje hormona melatonina, hormona koji proizvodi epifiza, mala žlezda u sredini mozga.

Odavno je poznato da je melatonin regulator dnevno-noćnog ritma i da njegovo lučenje zavisi od smenjivanja dana i noći. Melatonin se isključivo luči noću, u mraku, a stimulans za lučenje je nestanak sunčeve svetlosti. Dakle, mozak mora primiti informaciju da se dan završio, a noć počela da bi stvorio melatonin.

Melatonin se isključivo luči noću, u mraku
Melatonin se isključivo luči noću, u mrakufoto: Profimedia

Izlaganje veštačkoj svetlosti noću i stalno buđenje povezani su s hroničnim bolestima kao što su gojaznost, kardiovaskularne bolesti, kao i anksioznost i smanjeno učenje i pamćenje. Poznato je da ljudi koji žive u državama s manje sunčeve svetlosti tokom zime imaju veće stope depresije.

Da li svako veče provodite na telefonu ili gledate omiljenu seriju koja će vas uspavljivati? Ako je odgovor potvrdan, vreme je da regulišete te navike.

Da biste regulisali dnevni ritam, a posebno da biste izbegli probleme sa spavanjem, lekari preporučuju da se trudite da svako veče idete u krevet u isto vreme. Na taj način ćete stvoriti naviku, a naše telo voli navike, jer mu pomažu da odredi kada treba da spava.

Nekoliko sati pre spavanja ne bi trebalo da koristite nikakvu tehnologiju kao što su mobilni telefoni, telefoni, tableti ili TV. Tokom dana treba redovno da izlaze napolje, kako biste dobili potrebnu količinu sunčeve svetlosti.

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.