Stručnjaci tvrde da je ovo najgora stvar koju možete uraditi na plus 40 stepeni: Tako samo dižete pritisak u nebesa
Visoke temperature, Foto: RINA

obratite pažnju

Stručnjaci tvrde da je ovo najgora stvar koju možete uraditi na plus 40 stepeni: Tako samo dižete pritisak u nebesa

Sasvim je logično da čaša hladne vode zvuči kao najbolji lek protiv vrućine, ali nije tako

Objavljeno:

Lekari upozoravaju da ledena voda može da izazove zdravstvene probleme. Takođe, oni preporučuju da se na visokim temperaturama pije voda na kućnoj temperaturi, a odlično osveženje je i mleko.

Stručnjaci kao odličan način za brzo vraćanje elektrolita preporučuju i izotonične napitke, koje konzumiraju sportisti.

Takođe, preporučuju se mlaki ili topli čajevi, zeleni čaj, nana ili kamilica...

- Veoma dobru hidrataciju ne obezbeđuje samo voda, već i mleko koje, zahvaljujući sadržaju proteina, malo duže zadržava elektrolite u organizmu. U toplim danima dobro je da u vodu dodate listove nane, kriške limuna ili drugo voće. Voda igra ključnu ulogu u našem telu, obezbeđuje hranljive materije, rastvara vitamine B, povećava koncentraciju, uklanja toksine, vlaži kožu i pomaže u održavanju odgovarajuće telesne temperature. Voda takođe utiče na regulaciju krvnog pritiska - navodi dijetetičarka Martina Puc za Klik.hr.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar
foto: Aleksandra Čolić

- Dehidratacija je veoma opasna za nas. Posebno su ugroženi stariji ljudi i deca. Unosite vodu redovno, u malim količinama i u malim gutljajima. Hladni napici nisu najbolja ideja jer sužavaju krvne sudove, slabe sluzokožu i čine je podložnijom bakterijskim infekcijama - kaže Puc.

Zašto hladna voda nije dobar izbor za rashlađivanje?

Konzumacija hladne vode može stresno da deluje na organizam, izazove respiratore poteškoće, zgruša i oteža izbacivanje sluzi. Upotreba hladne vode može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

Studija iz 2001. Odeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, otkrila je da je 7,6 odsto žena imalo simptome glavobolje posle konzumacije 150 ml ledeno hladne vode.

Ahalazija je stanje koje se karakteriše poteškoćama u prelasku hrane iz jednjaka u stomak. Smatra se da konzumacija hladne vode može da pogorša simptome ahalazije kao što su otežano gutanje i bolovi u grudima, navodi Healthline.com.

Ispijanje hladne vode može da oslabi imuni sistem i umanji mogućnost tela da se izbori sa bakterijama i virusima.

Hladna voda i visok krvni pritisak

Nema dovoljno studija koje su izučavale uticaj hladne vode na visok krvni pritisak, ali neka istraživanja ističu da hladna voda sužava krvne sudove, sprečava dotok krvi u ekstremitete i dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ima nalaza koja tvrde da konzumacija 300 ml vode, čija je tempetratura 4 stepena Celzijusa, za 22 minuta kod zdravih osoba uslovljava porast dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska za 3 mmHg.

Bonus video:

03:01

POVEĆAN RIZIK MOŽDANOG UDARA, MOZAK OSTAJE BEZ KISEONIKA! Neurolog upozorava da posledice vrućina: OV0 SU EKSTREMNI USLOVI!

(Espreso/T.M./srecnarepublika/Aleksandar Novaković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.