NAPRAVITE TUŽNI KOLAČ KOJI SU NAŠI STARI TAMANILI: Ime je dobio zbog jeftinih sastojaka od kojih se pravi
Kolač, Foto: Printscreen / YT / Deda Miletova Kuhinja

NAPRAVITE TUŽNI KOLAČ KOJI SU NAŠI STARI TAMANILI: Ime je dobio zbog jeftinih sastojaka od kojih se pravi

Otkrijte preukusan desert s bogatom istorijom

Objavljeno:

Tužni kolač (sad cake), poznat i kao "depresion cake" ili "wacky cake" tradicionalni je kolač koji se često povezuje s vremenima kada je vladalo siromaštvo. poput Velike depresije. Ime tužni kolač dolazi od njegovog izgleda i teksture - kolač je gust, težak i ne podiže se mnogo tokom pečenja, što mu daje "tužan" izgled. Uprkos imenu, ovaj kolač je omiljen zbog svoje jedinstvene teksture i bogatog ukusa​.

Istorija tužnog kolača

Ovaj kolač je nastao tokom Velike depresije kada su mleko i puter bili teško dostupni. On se pravi od jednostavnih, jeftinih sastojaka kao što su brašno, šećer, jaja, ulje i soda bikarbona, što ga čini pristupačnim desertom za sve domaćinstva​, čak i ona sa skromnim primanjima.

Tužni kolač je jednostavan za pripremu i zahteva minimalno vreme i trud.

Kolač
foto: Jela Jelena Petrović

Vreme pripreme:

55 minuta

Sastojci:

1,5 kašika suncokretovog ulja

4 jaja

2,25 šolje smeđeg šećera

2 kašičice ekstrakta vanile

0,5 kašičice soli

2 šolje mešavine za biskvit

1 šolja narendanog kokosa

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 175 stepeni a pleh dimenzija 33x23 cm namažite uljem.

2. Umutite jaja da postanu penasta.

3. Dodajte smeđi šećer, ekstrakt vanile i so, pa dobro sve promešajte.

4. Ubacite mešavinu za biskvit i mešajte dok ne dobijete gusto testo.

5. Umešajte narendani kokos.

6. Izlijte testo u pripremljeni pleh, ravnomerno ga rasporedite i pecite u rerni 35-40 minuta.

Kolač
foto: Jela Jelena Petrović

Napomena

Kolač će se naduvati, a zatim splasnuti. Znaćete da je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Pukotine na vrhu kolača dodaju šarm.

Varijacije i serviranje

Iako je tužni kolač tradicionalno jednostavan, možete ga prilagoditi dodavanjem raznih sastojaka poput seckanih orašastih plodova, sušenog voća ili čokoladnih kapljica.

Može se služiti samostalno, ali mnogi uživaju u njemu uz kuglu sladoleda ili preliv od karamele​.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.