recept boli glava!
Najmekši kolač koji se doslovno topi pod nepcima: Savršenstvo natopljeno karamelom zadovoljiće sva vaša čula
Kolač natopljen karamel sirupom je zaista drugačiji od svih kolača, a izgleda vrlo jednostavno
U moru poslastica koje su kremaste, voćne, lagane, donosimo vam jedan neobičan i lagan recept za neodoljivo mekan kolač natopljen karamelom.
Ukoliko vam se svidi ovaj kolač, obavezno probajte i sočno 'ledeno nebo' za kojim su srpske domaćice baš odlepile.
Sastojci:
Za karamel sirup:
- 200 gr šećera
- 70 g vode
- Za prvo testo:
- 3 jajeta
- 150 ml kondenzovanog mleka
- 200 g slatke pavlake
- 170 ml mleka
- 5 g vanilin šećera
Za drugo testo:
- 3 žumanca
- 30 g šećera
- 40 ml mleka
- 30 ml ulja
- 5 g vanilin šećera
- 75 g brašna
- 3 g praška za pecivo
- 3 belanca
- prstohvat soli
- 45 g šećera
Recept za mekani kolač natopljen karamel sirupom:
Za kolač sa karamel sosom prvo pripremite karamel glazuru u dubokom tiganju tako što ćete da sipate šećer i vodu i da ih karamelizujete, zatim smesu sipajte je u kalup za tortu. Pomešajte jaja sa kondenzovanim mlekom, kremom, mlekom i šećerom. Procedite smesu u kalup.
Zamutite masu za drugi sloj kolača - žumanca pomešajte sa šećerom, mlekom, uljem, vanilinim šećerom, brašnom i kvascem. Umutite belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli i šećera, i sipajte u kalup. Stavite kalup u šerpu, a zatim sipajte vrelu vodu. Pecite na 160°, 90 minuta. Nakon toga, kada se prohladi, stavite tanjir za kolače preko tepsije i pažljivo obrnite kolač. Pustite da se ohladi, a zatim uživjate.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!