TRADICIONALNA KOSOVSKA JELA KOJA SE OBAVEZNO SPREMAJU NA VIDOVDAN: Veliki SRPSKI praznik ne sme da prođe bez njih
Kosovska filja, Foto: Printscreen/youtube/Njeditemene

KULINARSKI OBIČAJI

TRADICIONALNA KOSOVSKA JELA KOJA SE OBAVEZNO SPREMAJU NA VIDOVDAN: Veliki SRPSKI praznik ne sme da prođe bez njih

Domaćice uveliko pripremaju ovu već tradicionalnu trpezu za Vidovdan

Objavljeno:

Jela koja su se uvek pravila na Kosovu za Vidovdan su toliko neodoljiva, da nećete sugurno moći da se zaustavite na samo jednom tanjiru!

Evo nekoliko tradicionalnih kosovskih jela koja se često pripremaju za Vidovdan i psotala su deo običaja ili su deo lokalne kuhinje na Kosovu, a uz svako će dobro ići tradicionalna vidovdanska pogača.

Sarma od vinove loze (Dolma)

Sastojci: - Listovi vinove loze - 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće) - 1 šolja pirinča - 1 glavica crnog luka, sitno iseckana - 1 šargarepa, rendana - 1 kašika paradajz pirea - So, biber, aleva paprika po ukusu - Limun, maslinovo ulje

Sarmice u vinovoj lozi
Sarmice u vinovoj lozifoto: Printscreen/youtube/ Selmas Recipes

Priprema: Skuvati pirinač i ostaviti ga da se ohladi. U činiju staviti mleveno meso, pirinač, luk, šargarepu, paradajz pire, so, biber i alevu papriku. Sve dobro izmešati. Na svaki list vinove loze staviti malo smese, saviti stranice i zarolati u rolnicu. Ređati sarmice u dublju šerpu. Preliti ih vodom da prekrije sarmice, dodati malo maslinovog ulja i soka od limuna. Kuvati na srednjoj vatri oko sat vremena ili dok listovi ne omekšaju.

Flija

Sastojci: - 500g tankih kora za pitu - 500g mlevenog mesa (juneće ili mešano) - 1 šolja kisele pavlake - So, biber po ukusu - Ulje za premazivanje

Kosovska filja
Kosovska filjafoto: Printscreen/youtube/homemade recipe

Priprema: Prvo pripremiti fil tako što se prži mleveno meso sa začinima dok ne bude gotovo. U tepsiju staviti prvu koru za pitu i premazati je uljem, zatim staviti drugu koru, ponoviti postupak dok se ne potroše sve kore. Preko kora staviti pripremljeni fil i uviti koru u rolnicu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa boja.

Ova tradicionalna kosovska jela su deo bogate kulinarske baštine ovog regiona i često se pripremaju za posebne prilike poput Vidovdana ili drugih porodičnih okupljanja. Uživajte u pripremi i degustaciji ovih autentičnih jela!

Prizrenski japrak

Sastojci:

-1 kg jagnjećeg ili mešanog mlevenog mesa -1 šolja pirinča -1 glavica crnog luka, sitno iseckana -1 kašika paradajz pirea -So, biber, suvi začini po ukusu -Listovi vinove loze ili kupusa -Limun, maslinovo ulje

Prizrenski japrak
Prizrenski japrakfoto: Printscreen/youtube/Jutarnji list

Priprema:

Dobro operite listove vinove loze i skuvajte ih u vodi dok ne omekšaju. Ostavite ih da se ohlade. U činiji pomešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani crni luk, paradajz pire, so, biber i suve začine. Dobro izmešajte smesu. Na svaki list vinove loze stavite malo smese (oko 1-2 kašike, zavisno od veličine lista), savijte stranice i zarolajte u rolnicu. Ako koristite listove kupusa, prethodno ih blanširajte da omekšaju. U velikoj šerpi ili dubokom loncu složite japrake jedan do drugog, u više redova. Prelite japrake sa malo maslinovog ulja i soka od limuna. Dodajte vode da prekrije japrake, stavite poklopac i kuvajte na srednjoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok pirinač ne omekša. Poslužite toplo, po želji sa dodatkom jogurta.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/T.M./Srbijadanas/Jovana Šipčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.