SUTRA OBAVEZNO UMESITE POSNU VIDOVDANSKU POGAČU: Proslavite veliki praznik kako dolikuje uz NAJMEKŠI kolač
Vidovdanski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

recept

SUTRA OBAVEZNO UMESITE POSNU VIDOVDANSKU POGAČU: Proslavite veliki praznik kako dolikuje uz NAJMEKŠI kolač

Kao i uvek, pada u vreme Petrovskog posta, stoga domaćice spremaju posnu trpezu

Objavljeno:

Praznik Vidovdan u srpskoj kulturi ima poseban značaj. Obeležavamo ga i kao verski i kao državni praznik, a mnogima u Srbiji je on i krsna slava.

Kolač kojim će poslužiti goste se sprema po posnom receptu, a ovaj u nastavku je poseban jer daje izuzetnu mekoću kolaču.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 1 šolja osveštane vode
  • ½ kocke kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašike ulja
  • prstohvat šećera
Vidovdanski kolač
Vidovdanski kolačfoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

U pola šolje mlake vode ubacite kvasac, pustite da se rastopim pa dodajte malo šećera, polovinu količine ulja i kašičicu brašna. Promešajte, pa ostavite na toplom da naraste oko 15 minuta.

Potom dodajte preostalo brašno, so, ostatak količine vode i ulja. Sjedinite sve u glatko testo, prekrijte krpom i ostavite ga još malo da odstoji takođe na toplom, ponovo oko 15 minuta.

Kalup ili pleh u kom ćete peći kolač podmažite, a testo premesite i prebacite u pleh. Možete ga i podelite na jufkice, pa ređati u obliku cveta, vaš je izbor.

Ukrasite po želji i ubacite u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni i pecite 15 minuta. Posle toga smanjite temperaturu i pecite oko pola sata veličine kolača.

Kada ga izvadite, premažite osveštanom vodom i ostavite ga da se ohladi.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/T.M./Ona/Bojana Paunović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.