recept
GIBANICA NA GRČKI NAČIN: Ukusna pita sa feta sirom idealna je za DORUČAK ili VEČERU
Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta
Grčka je zemlja koja je poznata po svojim prelepim plažama i gradovima, ali i hrani koja je neodoljivog ukusa. Ako vam je giros prvi pao na pamet, i to je u redu, ali Grci su poznati i po pitama koje su hrskave i prepune nadeva.
S obzirom na to da su pite vrlo popularne na našim prostorima, za vas smo pripremili recept za grčku pitu sa fetom koja će vas oduševiti.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
300 ml mleka
100 ml jogurta
500 g feta sita
4 jaja
pola kesice praška za pecivo
100 ml kisele vode
100 ml ulja
1 kašičica soli
malo bibera
Priprema:
Osam kora odmah odvojte sa strane. Ostale kore isecite po dužini na trake širine jedan centimetar.
U posudu stavite fetu, pa je izgnječite i dodajte jaja, biber i prašak za pecivo.
U drugoj posudi pomešajte ulje, kiselu vodu i so.
Pleh u kom ćete peći dobro nauljite, pa poređajte četiri kore na sve ivice. Zapravo, kore treba da prekrivaju dno pleha, ali i da vise sa strane.
Svaku koru poprskajte mešavinom ulja i kisele vode.
Preko tih kora stavite one koje ste iseckali na trake i njih poprskajte uljem i kiselom voodm.
Fil od fete i jaja ravnomerno rasporedite po korama. Sve zatvorite korama koje vire iz pleha.
Preko toga poređajte četiri preostale kore i svaku poprskajte mešavinom ulja i kisele vode.
Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!