DOKTOR RAIČEVIĆ ALARMIRAO SVE SRBE: Ovo PIĆE NE SMETE DA PIJETE TOKOM LETA, jer smanjuje DOTOK KISEONIKA U MOZAK
dr Ranko Raičević, Foto: Printscreen Youtube / Pharma Medica

upozorenje

DOKTOR RAIČEVIĆ ALARMIRAO SVE SRBE: Ovo PIĆE NE SMETE DA PIJETE TOKOM LETA, jer smanjuje DOTOK KISEONIKA U MOZAK

Tvrdi da visoke temperature stvaraju uslove za javljanje moždanog ili srčanog udara.

Objavljeno: 12:15h

Profesor doktor Ranko Raičević govorio je za Prvu tv o tome da određena pića mogu doovesti do moždanog udara usled velikih temperatura.

Upozorio je na vrstu pića koje Srbi piju u enormnim količinama.

"Mi sve smemo, ali bi trebalo da se povede računa i o ishrani i o boravku napolju i o načinu boravka. Trenutno su u toku ekstremne temperature koje smetaju svima jer šire krvne sudove, zbog čega pate i najzdraviji pojedinci", rekao je doktor.

Tvrdi da visoke temperature stvaraju uslove za javljanje moždanog ili srčanog udara.

"Treba postepeno navikavati organizam na promenu temperature, zato se i kaže da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature treba da budu najviše pet, šest stepeni, a kod nas je običaj i deset, petnaest stepeni razlike", istakao je doktor Raičević.

Na vrućinama najviše treba izbegavati slatka gazirana pića.

Žena, Piće, Vrućina, Leto, Gazirano piće, Gazirani sok, Sok, Gazirani sokovi, Žeđ
foto: EPA/Marcial Guillen

"Nisam protiv toga da mladi uzimaju gazirana pića, ali ljudi koji imaju već neka oboljenja treba da izbegavaju gazirana pića, naročito leti, a strogo sam protiv alkoholnih pića u ovim okolnostima jer dodatno šire krvne sudove i smanjuju potrošnju kiseonika u mozgu, tako da su najopasnija alkoholna pića leti. Ako ćemo da ih poredimo po opasnosti, najopasnija su žestoka alkoholna pića", zaključio je doktor.

Za kraj je dao savet:

"Uz sebe uvek treba imati flašu negazirane vode, obavezno negazirane jer određeni joni u gaziranim pićima ako se unose u većim količinama mogu da budu pokretači poremećaja srčanog ritma, tako da je najbolje piće negazirana voda, nema boljeg pića od tog."

00:46

LETO NA PAUZI DO SREDE, A ONDA TEMPERATURE U PORASTU! Meteorolog Ivan Ristić: Početkom sledeće nedelje dolazi AFRIČKI ANTICIKLON

(Espreso/P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.