Saveti za negu kože za dijabetičare
Promo, Foto: Promo

Promo

Saveti za negu kože za dijabetičare

Objavljeno:

Dijabetes može uzrokovati niz zdravstvenih problema kojih ni koža nije pošteđena. Najčešći problemi kože dijabetičara su suvoća, infekcije, dijabetička dermopatija i čirevi koji nastaju zbog oštećenja nerava. Kako bi se izbegli ozbiljniji zdravstveni problemi, bitno je razumeti kako pravilno negovati kožu ako ste dijabetičar. U ovom članku, istražićemo zašto dijabetičari doživljavaju ove specifične kožne probleme i pružićemo korisne savete i smernice za dnevnu negu kože.

Glavni problemi kože kod dijabetičara

Kožni problemi su česti kod osoba sa dijabetesom, a neki od najčešćih obuhvataju suvu kožu, infekcije, dijabetičku dermopatiju i neuropatske čireve. Suva koža, koja nastaje usled smanjenog znojenja zbog oštećenja živaca, čini kožu podložnijom pucanju i infekcijama. Infekcije kože mogu postati hronične, pogotovo ako je krvna slika loša i količina šećera u krvi velika.

Dijabetička dermopatija se manifestuje kao promene na koži u obliku crveno-smeđih, ovalnih i skalirajućih lezija. Antibiotski Vioplex sprej za dezinfekciju rana može mnogo pomoći kod ovih promena i sprečiti širenje infekcija i dalje zdravstvene komplikacije. U sebi sadrži antibiotike koji se efikasno bore protiv čak dve vrste bakterija: gram pozitivnih i gram negativnih, zbog čega se preporučuje svim dijabetičarima.

Neuropatski čirevi se razvijaju kada oštećenje nerva naruši osećaj, često na stopalima, što umanjuje sposobnost kože da se brani od povreda i infekcija.

Promo
Promofoto: Promo

Dnevna rutina nege kože za dijabetičare

Za očuvanje zdravlja kože, dijabetičari bi trebalo da usvoje redovnu i temeljnu dnevnu rutinu. Jutarnje čišćenje treba da bude blago, uz upotrebu hidratantnih sapuna ili gelova koji ne isušuju kožu. Nakon čišćenja, važno je naneti hidratantnu kremu koja će kožu održavati vlažnom tokom dana.

Večernja nega uključuje ponovno čišćenje i primenu bogatijih hidratantnih krema, posebno na područjima koja su sklona isušivanju. Birajte proizvode dizajnirane za osjetljivu kožu, bez dodatnih mirisa i oštrih hemikalija, kako biste izbegli iritacije i dalje oštećenje kože.

Važnost pravilne ishrane i hidratacije

Ishrana bogata vitaminima i mineralima, kao i adekvatna hidratacija, su ključni za zdravlje kože dijabetičara. Vitamin A, C, E i cink posebno su važni za održavanje integriteta i elastičnosti kože. Osiguravanje dovoljne količine vode svakodnevno pomaže u održavanju hidratacije kože, smanjujući suvoću i pucanje.

Preporučuje se izbegavanje prerađene hrane pune konzervanasa koja može pogoršati inflamatorne procese u organizmu. Umesto toga, fokusirajte se na uravnoteženu ishranu sa puno svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i zdravih masti, što može pomoći u upravljanju šećerom u krvi i poboljšanju zdravlja kože.

Redovni medicinski pregledi

Redovni pregledi kod dermatologa bi ukoliko ste dijabetičar trebalo da vam postanu deo životne rutine radi rane identifikacije i tretmana kožnih problema. Samopregled kože treba obavljati često kako bi se na vreme primetile bilo kakve promene ili znakovi infekcije.

Važno je obratiti pažnju na teže dostupna mesta kao što su stopala, predeo između prstiju i donji deo nogu. Konsultacije sa lekarom omogućavaju ne samo lečenje već i savetovanje o adekvatnim preventivnim merama koje mogu značajno smanjiti rizike od ozbiljnijih komplikacija.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.