ONKOLOZI OVU HRANU NE BI JELI NI DA JE POSLEDNJA NA SVETU: Tvrde da je MAMAC ZA RAK, opasna je kao đavo
Doktor, ilustracija, Foto: Prinstcreen/Youtube/ IU Health

pažnja

ONKOLOZI OVU HRANU NE BI JELI NI DA JE POSLEDNJA NA SVETU: Tvrde da je MAMAC ZA RAK, opasna je kao đavo

Bilo da se radi o konzervansima za hranu, načinu uzgoja ili načinu pripreme, neke namirnice su označene kao posebno rizične grupe koje posledično dovode do razvoja raka

Objavljeno:

Istraživanje američke Uprave za hranu i lekove utvrdilo je vezu između konzumiranja određenih namirnica i razvoja raka. Neke namirnice su toliko rizične da ih je čak i sama agencija zabranila.

Bilo da se radi o konzervansima za hranu, načinu uzgoja ili načinu pripreme, neke namirnice su označene kao posebno rizične grupe koje posledično dovode do razvoja raka. Na osnovu ovoga, thehealthi.com je u saradnji sa američkim onkolozima sastavio listu od deset rizičnih namirnica.

1. Prerađeno meso Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je kobasice, slaninu, viršle i šunku na listu namirnica koje su kancerogene. Konzumiranje ove hrane povećava rizik od razvoja raka debelog creva. U pismu organizacije se navodi da samo 50 grama prerađenog mesa povećava šanse za razvoj raka i do 18 odsto. Glavni uzroci raka u mesu su načini na koje je meso prerađeno. Posebno su rizične one osušene ili one kojima su dodane soli ili konzervansi.

2. Uzgajani losos Losos je namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama i pogodna je za suzbijanje upala, a koristi se i za kontrolu težine. U poređenju sa lososom ulovljenim u divljini, uzgajani losos sadrži 16 puta više polihlorisanih bifenila, grupe sintetičkih hemikalija koje je napravio čovek, prema Radnoj grupi za zaštitu životne sredine. Zbog toga onkolog, dr Stiven G. Ajzenberg, za konzumaciju preferira divlje ulovljen losos i savetuje ga pečenje na maslinovom ulju.

3. Meso na žaru

Meso
foto: Printscreen/Youtube/receptizamojeunucicebyervi8826

Priprema mesa na izuzetno visokim temperaturama stvara amine i ugljovodonike koji su po svom sastavu kancerogeni, a oblik gvožđa koji meso sadrži u kombinaciji sa ugljem stvara karcinogene, kaže dr Joana Bonta.

4. Velike količine alkohola Nacionalni institut za rak uspostavio je vezu između konzumiranja alkohola i razvoja nekoliko vrsta raka. Tako navode da alkohol izaziva rak vrata, rak jednjaka, rak jetre, rak dojke i rak debelog creva. Studije koje razmatraju vezu između konzumiranja alkohola i razvoja drugih oblika raka, kao što su rak jajnika, rak pankreasa, rak prostate, rak materice, rak želuca i rak mokraćne bešike, pronašle su nedosledne podatke ili nikakvu vezu, prema dr Ajzenberg.

5. Trans masti Tečna ulja postaju čvrste masti kroz proces hidrogenacije, koje se dalje pojavljuju u hrani kao trans masti. Ima ih u margarinu, krekerima, pahuljicama, slatkišima, kolačićima, čipsu. Kao i u prelivima za salatu, prženoj hrani i dr. Američka uprava za hranu i lekove u potpunosti je zabranila delimično hidrogenizovana ulja, koja su glavni distributer trans masti u hrani. Iako je agencija postavila 2018. kao početni rok za prestanak proizvodnje hrane bez trans masti, on je ubrzo produžen. Tako se sada, u periodu od 2019. do 2021. godine, očekuje da proizvođači distribuiraju hranu bez trans masti.

6. Peciva

Krofne, Kolač, Mekike, Pecivo
foto: PRINTSCREEN/YT/ THE KOREAN VEGAN

Istraživanje sa Univerziteta u Teksasu potvrdilo je da konzumacija hrane sa visokim glikemijskim indeksom, koja uključuje peciva, beli hleb, kukuruzne pahuljice i lisnati pirinač, povećava rizik od raka pluća. Iste namirnice dovode do ubrzanog porasta šećera u krvi.

7. Konzervirana hrana Bisfenol je hemijsko jedinjenje kojim se oblažu konzerve u kojima se čuva hrana, a kancerogen je i za životinje, kaže dr Anton Bilčik. Bisfenol je uzrok raka prostate i raka dojke.

8. Kisela hrana Hrana koja je prošla proces kiseljenja sadrži nekoliko kancerogenih konzervansa i nitrata, a sama konzumacija takve hrane u velikim količinama povećava rizik od raka jednjaka i želuca. Kod žena može dovesti do raka štitne žlezde i raka jajnika.

9. Veoma slana hrana Može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, viška telesne težine. Sve ovo su mogući uzroci različitih oblika raka. Međutim, konzumacija veoma slane hrane najčešće je povezana sa nastankom raka želuca, nosa, grla i pankreasa. Najrizičnija grupa ljudi su stariji od 50 godina, kao i oni kod kojih je dijagnostikovan dijabetes, smatra dr Viktorija Manaks.

10. Veštačke arome Američka Uprava za hranu i lekove povukla je sedam sintetičkih ukusa jer su istraživanja potvrdila da izazivaju rak. Istraživanja su sprovedena na laboratorijskim životinjama koje su kasnije razvile rak.

03:23

STEVAN PROSLAVIO 100. ROĐENDAN! Najstariji čitalac Kurira oslobodio decu iz ustaškog logora, preživeo rak grla, infarkt i koronu

(Espreso/Ordinacija.večernji.hr/M.K./Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.