FRANCUSKA POSLASTICA ''BRIOŠ'' ZA KOJOM SU SRPKINJE POLUDELE: Lagane kiflice punjene nutelom ćete ODMAH napraviti
Brioš, Foto: Printscreen/youtube/Silvana's Kitchen

recept

FRANCUSKA POSLASTICA ''BRIOŠ'' ZA KOJOM SU SRPKINJE POLUDELE: Lagane kiflice punjene nutelom ćete ODMAH napraviti

Brioš je sladak hleb koji nam dolazi iz Francuske, a veruje se da je recept nastao slučajno

Objavljeno:

Legenda kaže da je pomoćnik kuvara u testo za običan hleb sipao više šećera i putera i da je tako nastao brioše ili mekane kiflice/hleb. Mi vam danas donosimo recept za preukusne mekane kiflice punjene nutelom, a vi možete da koristite i džem.

Sastojci:

2,5 kašičice suvog kvasca

50 ml mleka

500 g brašna

3,5 kašike šećera

2 jajeta

1 kašičica soli

150 g putera

Još:

1 jaje

Recept za mekane kiflice/brioš punjene nutelom:

Napravite testo

U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera i kvasca. Dobro promešajte, pa pokrijte providnm folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Aktivirani kvasac dodajte u posudu sa brašnom, pa dodajte preostali šećer, so i jaja. Umutite testo dok ne postane glatko. Pred kraj dodajte puter sobne temperature, pa nastavite da mutite. Oblikujte loptu, pa pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Probajte i najbrže kiflice od 3 sastojka!

Oblikujte testo

Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa ih poređajte na tacnu. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru još sat i po vremena. Izvadite testo iz frižidera i ostavite na sobnoj temperautri još 3 sata.

Napravite kiflice

Razvucite lopticu od testa u obliku kruga, pa sipajte nutelu, Preklopite tako da samo nutelu pokrijte, a ostatak testa isecite na trake (ali ne do kraja). Zatim urolajte i ređajte na pleh obložen pek papirom.

Pecite kiflice

Od svih loptica napravite kiflice, pa ih premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.