ORIGINALNI RECEPT ZA PINCU PRAVO IZ DALMATINSKE KUHINJE: Slatki kolač koji se po TRADICIJI priprema za USKRS
Stari recept za pincu, Foto: Printscreen/ Youtube/ just.katebake

recept

ORIGINALNI RECEPT ZA PINCU PRAVO IZ DALMATINSKE KUHINJE: Slatki kolač koji se po TRADICIJI priprema za USKRS

Postoje brojna predanja o nastanku ovog specijaliteta.

Objavljeno:

Pinca je tradicionalna slatka pogača koja je obavezan deo uskršnje trpeze katoličkih vernika. O nastanku ovog kolača postoje brojne verzije. Po jednoj, u pitanju je tradiciononalni nemački kolač koji je se raširio na područje Balkana, a po drugoj pinca je hrvatski specijalitet koji se već 100 godina pravi povodom Uskrsa.

Iako se Hrvati hvale kako su prvi i jedini na svetu počeli da prave pincu, istina je da se nešto slično pravi i u Grčkoj koja je pravoslavna zemlja. Naime, Grci za Uskrs obavezno pripremaju cureki, odnosno uskršnji slatki hleb u koji stavljaju šarena jaja.

Bilo kako bilo, pinca je postala veoma popularna, posebno u Dalmaciji i smatra se da je proslavila dalmatinsku kuhinju. Pred vama je recept za pincu star 100 godina koji su, prema predanju, smislile kaluđerice sa Korčule.

Ovako treba da izgleda pinca
Ovako treba da izgleda pincafoto: Printscreen Youtube Bokina kuhinja

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 150 ml soka od pomorandže s malo ruma
  • 100 ml toplog mleka
  • 80 g kvasca
  • 70 g svinjske masti
  • 50 g margarina
  • 30 g ulja
  • 15 g soli
  • 8 kapi ekstrakta vanile
  • 8 žumanaca
  • 3 belanca
  • 2 vanilin-šećera
  • korica jednog limuna
  • korica jedne pomorandže
  • jaje za premazivanje
  • nekoliko kockica šećera

Priprema:

Pinca je spremna
Pinca je spremnafoto: Printscreen Youtube Bokina kuhinja

Kvasac izmrvite u toplom mleku s pola kašike brašna i pola kašike šećera. Ostavite da odstoji dok se kvasac ne podigne. Umutite mikserom belanca u čvrst sneg i ostavite sa strane. U drugoj većoj posudi umutite žumanca sa šećerom, dodajte margarin i sve dobro sjedinite. U smesu dodajte svinjsku mast, narendanu koricu limuna i pomorandže, te ulje i vanilin-šećer. Ostatak pomorandže iscedite i u sok dodajte malo ruma, kao i ekstrat vanile, pa sve dodajte u smesu koju mutite. Dodajte pola kilograma glatkog brašna, pa lagano pomoću varjače sve izmešajte. U preostali deo brašna umešajte kvasac, pa dodajte prethodno napravljenom testu. Na kraju sipajte sneg od belanaca i sve izmešajte dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepo za prste. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe barem dva sata.

Nakon toga ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na dva ili četiri dela, u zavisnosti od toga koliko pinca želite. Svaki deo lagano premesite i stavite u podmazan pleh. Ponovo ostavite da se testo podigne, pa makazama zasecite po vrhu i ubacite u vrelu rernu da se pinca peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj premažite je jajetom i pospite izmrvljenim kockicama šećera, pa vratite u rernu da se kratko zapeče.

BONUS VIDEO:

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

(Espreso/ Srećna republika/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.