recept
ORIGINALNI RECEPT ZA PINCU PRAVO IZ DALMATINSKE KUHINJE: Slatki kolač koji se po TRADICIJI priprema za USKRS
Postoje brojna predanja o nastanku ovog specijaliteta.
Pinca je tradicionalna slatka pogača koja je obavezan deo uskršnje trpeze katoličkih vernika. O nastanku ovog kolača postoje brojne verzije. Po jednoj, u pitanju je tradiciononalni nemački kolač koji je se raširio na područje Balkana, a po drugoj pinca je hrvatski specijalitet koji se već 100 godina pravi povodom Uskrsa.
Iako se Hrvati hvale kako su prvi i jedini na svetu počeli da prave pincu, istina je da se nešto slično pravi i u Grčkoj koja je pravoslavna zemlja. Naime, Grci za Uskrs obavezno pripremaju cureki, odnosno uskršnji slatki hleb u koji stavljaju šarena jaja.
Bilo kako bilo, pinca je postala veoma popularna, posebno u Dalmaciji i smatra se da je proslavila dalmatinsku kuhinju. Pred vama je recept za pincu star 100 godina koji su, prema predanju, smislile kaluđerice sa Korčule.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 200 g šećera
- 150 ml soka od pomorandže s malo ruma
- 100 ml toplog mleka
- 80 g kvasca
- 70 g svinjske masti
- 50 g margarina
- 30 g ulja
- 15 g soli
- 8 kapi ekstrakta vanile
- 8 žumanaca
- 3 belanca
- 2 vanilin-šećera
- korica jednog limuna
- korica jedne pomorandže
- jaje za premazivanje
- nekoliko kockica šećera
Priprema:
Kvasac izmrvite u toplom mleku s pola kašike brašna i pola kašike šećera. Ostavite da odstoji dok se kvasac ne podigne. Umutite mikserom belanca u čvrst sneg i ostavite sa strane. U drugoj većoj posudi umutite žumanca sa šećerom, dodajte margarin i sve dobro sjedinite. U smesu dodajte svinjsku mast, narendanu koricu limuna i pomorandže, te ulje i vanilin-šećer. Ostatak pomorandže iscedite i u sok dodajte malo ruma, kao i ekstrat vanile, pa sve dodajte u smesu koju mutite. Dodajte pola kilograma glatkog brašna, pa lagano pomoću varjače sve izmešajte. U preostali deo brašna umešajte kvasac, pa dodajte prethodno napravljenom testu. Na kraju sipajte sneg od belanaca i sve izmešajte dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepo za prste. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe barem dva sata.
Nakon toga ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na dva ili četiri dela, u zavisnosti od toga koliko pinca želite. Svaki deo lagano premesite i stavite u podmazan pleh. Ponovo ostavite da se testo podigne, pa makazama zasecite po vrhu i ubacite u vrelu rernu da se pinca peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj premažite je jajetom i pospite izmrvljenim kockicama šećera, pa vratite u rernu da se kratko zapeče.
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Srećna republika/ Prenela I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!