IDEJE ZA DORUČAK ILI VEČERU
3 SAVRŠENA RECEPTA ZA MAFINE BEZ JAJA I MLEKA: Idealni za Uskršnji post, brzi i jeftini (SLATKI I SLANI)
Ne zna se da li su ovi posni mafini bolji za doručak ili večeru
Vreme je Uskršnjeg posta i ukoliko postite odličnu ideju predstavljaju mafini, koji se naravno spremaju bez sastojaka životinjskog porekla.
To što u njih ne idu mleko ili jaja ne znači da im je ukus gori. Neki bi rekli da su čak i ukusniji i redovno ih spremaju i van posta.
Sa njima možemo eksperimentisati i dodavati sastojke po želji ili one koje imamo u kući, uključujući različito povrće, ako pravimo slane, ili voće i orašaste plodove, ako pravimo slatke mafine.
Donosimo vam jednostavne recepte za mafine koji se spremaju brzo i jeftino.
Mafini sa spanaćem
Sastojci:
2 čaše kukuruznog brašna
2 čaše belog brašna
4 kašike griza
3 čaše kisele vode
2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja
200 g spanaća
kašičica soli
Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, griz i prašak za pecivo, a spanać operite, prelijte ključalom vodom, pa kada omekša, na sitno naseckajte.
U suve sastojke dodajte ulje, kiselu vodu, spanać i so, pa sve zajedno promešajte. Smesu ostavite na sobnoj temperaturi da malo odstoji.
U kalup za mafine stavite korpice za pečenje, pa svaku napunite malo preko polovine.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 C oko 15 minuta.
Proja-mafini
Sastojci:
3 šolje pšeničnog brašna
3 šolje kukuruznog brašna
2 šolje obične vode
1 šolja kisele vode
1 šolja ulja
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte sve suve sastojke, pa onda dodajte vodu, kiselu vodu i ulje.
Sve promešajte žicom za mućenje ili varjačom.
Smesu možete da izlijete u pleh obložen pek papirom, a možete i da stavite u kalupe za mafine, u koje ćete prethodno staviti papirne korpice.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite oko 20 minuta.
Čoko-mafini
Sastojci:
1,5 šolja brašna
pola šolje ili šolja šećera (ako volite slađe)
kesica vanilinog šećera
1 puna kašika kakaoa
kašičica sode bikarbone
kašičica jabukovog sirćeta
pola kašičice soli
80 ml ulja
šolja vode
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje, vodu i sirće.
Gotovu smesu sipajte u namazan i pobrašnjen kalup za mafine. Možete koristiti i papirne korpice.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 C stepeni, oko pola sata.
Ohladite i dekorišite po želji, a možete ih puniti borovnicama, višnjama, orašastim plodovima ili sličnim namirnicama, po vašem ukusu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!