NAJSOČNIJI TURSKI KOLAČ "RAVANIJA": Poslastica sa grizom i limunom - recept star godinama unazad
Parče turskog kolača "ravanija" na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Binin Sahan

brutalno dobar

NAJSOČNIJI TURSKI KOLAČ "RAVANIJA": Poslastica sa grizom i limunom - recept star godinama unazad

Turski kolač "ravanija" je najsočnija poslastica sa grizom i limunom, a sprema se po receptu starom godinama unazad

Objavljeno:
N J

Poslednji je radni dan, a žene već razmišljaju sa čime će za vikend obradovati svoje ukućane.

Ukoliko neko od vas posti, svetogorska čorba sa ribom koju prave monasi sa Hilandara je pun pogodak. Ukusnija je i od same riblje čorbe zbog pikantnog ukusa i povrća.

Naravno, ako ne postite uvek za vas imamo poslasticu koja će vas oboriti sa ukusom i mirisom, a takav je baš turski kolač "ravanija". Sočna poslastica sa grizom i limunom koja će vas osvežiti u sekundi.

Ne treba vam puno vremena da je spremite, a uživaćete u svakom zalogaju.

Šećer u šerpi za turski kolač 'ravanija'
Šećer u šerpi za turski kolač "ravanija"foto: Printscreen/Youtube/Binin Sahan

Svi sastojci sa receptom:

Za koru:

limun - pola jednog limuna

jaja - 3

šećer - dve i po šolje

Pravljenje smese za turski kolač 'ravanija'
Pravljenje smese za turski kolač "ravanija"foto: Printscreen/Youtube/Binin Sahan

kiselo mleko - 1 šolja

prašak za pecivo - 5 grama (1/2 kesice)

ulje - 1 šolja

soda bikarbona - 1 kašičica

brašno - 3 kašike

griz - 1 šolja

Turski kolač 'ravanija' u plehu
Turski kolač "ravanija" u plehufoto: Printscreen/Youtube/Binin Sahan

Za sirup:

limun - pola jednog limuna

šećer - 2 i po šolje

voda - 2 i po šolje

Način pripreme:

Prvo se sprema sirup.

Sirup preko turskog kolača 'ravanija'
Sirup preko turskog kolača "ravanija"foto: Printscreen/Youtube/Binin Sahan

U šerpu sipajte šećer i vodu, a čim provri, kuvajte 5 minuta.

U to dodajte pola limuna koji ste isekli na kolutove i kuvajte 4-5 minuta.

Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Zatim umutite jaja sa šećerom dok se dobije pena.

U to sipajte kiselo mleko u koje ste prethodno stavili sodu bikarbonu.

Turski kolač 'ravanija' u plehu
Turski kolač "ravanija" u plehufoto: Printscreen/Youtube/Binin Sahan

Sledeće što dodajete je ulje i nastavite da mešate bez prestanka.

Gotovu smesu sipajte u pleh koji ste pretohodno podmazali uljem i brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni dok korica ne dobije zlatnu boju.

Izvadite kolač iz rerne i prelijte je sa sirupom dok je još vruća.

Ostavite nekoliko sati sa strane kako bi ravanija ravnomerno upila sirup.

Prijatno i uživajte u ovom osvežavajućem kolaču Turkinja.

Bonus video:

02:27

SNAJKA SPREMALA MLINCE PRVI PUT, PA ODUŠEVILA SEKU

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.