ovo nema konkurenciju
NAJSOČNIJA POSLASTICA SA GRIZOM: Turski kolač "haremski san" - od svakog parčeta kreće voda na usta (RECEPT)
Turski kolač "haremski san" je najsočnija poslastica sa grizom, a od svakog parčeta će vam zastati dah
Poslednjeg radnog dana žene uglavnom razmišljaju šta će da spremaju svojim najmilijima za vikend.
Od ukusnih kuvanih jela, salata, pa sve po poslastica.
Ukoliko postite za vas je tu jedno najukusnije jelo, a u pitanju je hilandarski krompir koji monasi najbolje prave.
Sa tim nema greške, a odlično ide i kao prilog uz neku ribu.
Pred vama je sada nešto što niko neće moći da odbije, a u pitanju je turski kolač "haremski san". Ostaviće vas bez daha kada ga probate i vidite da ne postoji ništa sočnije što ste do sada jeli.
Tu su sastojci i recept:
Za tatlije:
prašak za pecivo - 1 kesica
sveže mleko - 1 šolja
jaje - jedno
ulje - 1 šolja
brašno - jedna i po šolja
griz - jedna i po šolja
Za sirup treba:
šećer - 1 i po šolja
voda - 2 i po šolje
Za krem treba:
kokosovo brašno - za ukras
sveže mleko - 1 litar
vanilin šećer - jedna kesica
šećer - pola šolje
brašno - 2 kašike
skrob - 3 kašike
Priprema:
U činiji razbijte jaja, pa dodajte šećer i mikserom sve dobro umutite.
Nakon toga se sveže mleko, ulje, griz i brašno u koje ste prethodno stavili prašak za pecivo.
Sve to treba da se sjedini, da bi dobili meko testo.
Formirajte male loptice veličine oraha. U tepsiju za pečenje stavite pek-papir i oblikovane loptice.
Pecite u rerni dok ne porumene.
Sada ide priprema sirupa. U šerpu stavite šećer i jaja. Zatim šerpu stavite na šporet da provri. Čim sirup bude gotov, sklonite ga sa ringle i sačekajte da se ohladi.
Kada se tatlije ohlade prelijte ih vrelim sirupom i ostavite da odstoje dva sata.
Sada se sprema krem za kolač. Šećer i mleko sipajte u šerpu i stavite na ringlu. U jednoj činiji razmutite brašno i malo vode, ali da se ne stvore grudvice.
Čim se šećer istopi, u tankom mlazu dodajte brašno.
Ostavite da provri, a čim vidite da se zgušnjava dodajte skrob, koji ste prethodno pripremili kao brašno.
Krem se kuva dok se ne zgusne, pa se ostavlja da se ohladi.
Prelivene tatlije ređajte u posudu i prelihte ih kremom.
Gotov kolač treba da stoji u frižideru 3-4 sata da se ohladi.
Kada ga izvadite pospite ga kokosovim brašnom i servirajte.
Prijatno i uživajte u ovom fenomalnom desertu Turkinja.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!