recept
BOŽANSTVENA ČOKOLADNA MUS TORTA ODLIČNA ZA SVE PRILIKE: Kao iz najboljeg restorana, a spremna za MANJE OD 60 MINUTA
Čokoladna mus torta je raskošna i bogata patišpanjem i kremom
Čokoladna mus torta je savršenstvo za ljubitelje čokolade. Izdašna, puna, sastoji se iz mekanog patišpanja i božanstveno sočnog čokoladnog krema. Možda ćete želeti da napravite i Bakin čokoladni kolač. Evo i kako se pravi čokoladna mus torta!
Sastojci:
Maslac ili ulje za podmazivanje
80 g crne čokolade
100 g običnog brašna
40 g kakao praha
100 g smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice fine morske soli
90 ml suncokretovog ulja
1 srednje jaje
90 ml punomasnog mleka
Za mus:
200 g crne čokolade
200 g mlečne čokolade, iseckane
4 srednja jajeta
300 ml slatke pavlake
Recept za čokoladnu mus tortu
Zagrejte rernu
Za čokoladnu mus tortu zagrejte rernu na 160°C i namastite kalup za torte puterom/uljem i obložite papirom za pečenje. Otopite crnu čokoladu u posudi otpornoj na toplotu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa (ne dozvolite da dno posude dodiruje vodu), a zatim ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, kakao, šećer, sredstva za dizanje i so. U vrču umutite ulje i jaje dok se ne sjedine, a zatim umutite mleko.
Pecite testo
Sipajte mokre sastojke i otopljenu čokoladu u suve i promešajte da se sjedine. Prelijte sa 80 ml tek provrele vode (možete da upotrebite vodu iz šerpe u kojoj se topi čokolada) i promešajte da se sjedine. Sipajte testo u pripremljen pleh i pecite 16-18 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe sa samo nekoliko vlažnih mrvica. Stavite pleh na rešetku da se ohladi.
Napravite mus
Kada se torta skoro ohladi, napravite mus. Otopite tamnu i mlečnu čokoladu u velikoj posudi iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa (ne dozvolite da dno posude dodiruje vodu). Ostavite sa strane da se ohladi dok ne bude mlako. Električnom mutilicom umutite belanca u činiji u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku za šlag.
Serviraje tortu
Radeći brzo da čokolada ne postane zrnasta, umešajte žumanca u mlaku čokoladu, a zatim umešajte šlag. Lagano umešajte belanca. Smesu rasporedite preko torte u kalupu i ohladite preko noći. Izvadite iz pleha i pažljivo skinite papir za pečenje. Uživajte u čokoladnoj mus torti.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!