![NAJLEPŠA POSLASTICA SA BELOM ČOKOLADOM I KEKSOM: Srpska torta "lotus" - recept naših domaćica je bez konkurencije](/data/images/2024/03/06/12/1489428_parce-srpske-torte-lotus_ls.jpg)
savršenstvo
NAJLEPŠA POSLASTICA SA BELOM ČOKOLADOM I KEKSOM: Srpska torta "lotus" - recept naših domaćica je bez konkurencije
Srpska torta "lotus" je najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom, a pravi se po receptu naših domaćica
Verovatno već razmišljate sa kojim specijalitetom ovog vikenda da iznenadite svoje najbliže.
Ne postoji ništa lepše nego kada se deca obraduju ukusnoj hrani, a još više ukusnim poslasticama.
Sama pomisao nam tera vodu na usta, a još kad se napravi i pojede, nema boljeg užitka.
Osim kolača koji svojom jednostavnošću i lakom pripremom ostavljaju bez teksta, a jedan takav je baš mađarski pod nazivom "Agnesa" - ni torte ne možemo da izuzmemo.
Naše žene su u tome vrsne, a sada je za vas tu srpska torta pod nazivom "lotus".
Spoj bele čokolade sa keksom ne može da se opiše rečima.
![Podloga od keksa za srpsku tortu 'lotus'](/data/images/2024/03/06/12/1489429_podloga-za-srpsku-lotus-tortu_ff.jpg?ver=1709725844)
Recept i potrebni sastojci:
Za podlogu:
maslac - 125 g
lotus keks - 300 g
Za fil:
lotus krem - 200 g
![Pravljenje fila za srpsku tortu 'lotus'](/data/images/2024/03/06/12/1489430_pravljenje-fila-za-srpsku-tortu-lotus_ff.jpg?ver=1709725860)
bela čokolada - 200 g
slatka pavlaka - 300 ml
krem sir - 500 g (punomasni)
aroma vanile - 5 ml
šećer u prahu - 75 g
![Filovanje srpske torte 'lotus'](/data/images/2024/03/06/12/1489423_filovanje-srpske-torte-lotus_ff.jpg?ver=1709725876)
Za dekoraciju:
slatka pavlaka - 150 ml (umućena)
lotus krem - 200 g
Tu je način pripreme:
Priprema podloge:
Samleti keks u multipraktiku, dodati otopljeni maslac i mešati dok se ne dobije lepljiva, kompaktna masa. Utisnuti u dno kalupa prečnika 22 cm (visine najmanje 8 cm) i staviti u frižider dok se priprema fil.
![Preliv preko srpske torte 'lotus'](/data/images/2024/03/06/12/1489422_dekorisanje-srpske-torte-lotus_ff.jpg?ver=1709726606)
Priprema fila:
Otopiti belu čokoladu u mikrotalasoj, više puta po 30 s (nakon 30 s izvadite posudu iz mikrotalasne, promešate i vratite na još 30 s) i ostaviti 10 min da se prohladi.
U većoj posudi ručno umutiti krem sir sa šećerom u prahu i vanilom, zatim dodati otopljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem da se svi sastojci sjedine. Posebno umutiti slatku pavlaku pa je dodati u fil sa sirom.
![Srpska torta 'lotus'](/data/images/2024/03/06/12/1489431_srpska-lotus-torta-na-tacni_ff.jpg?ver=1709726619)
Sipati lotus krem u tankom sloju preko celog fila i nežno umešati špatulom tako da ostanu tragovi krema (poput mermera). Premazati fil preko podloge od keksa i ostaviti u frižideru preko noći.
Dekoracija:
Pažljivo skinuti obruč sa torte, poravnati špatulom i preliti otopljenim lotus kremom. Morate biti hitri, jer se krem brzo steže i mogu ostati tragovi od špatule. Napraviti ruže od slatke pavlake duž ivice torte i ukrasiti lotus keksom.
Lotus torta sa belom čokoladom je gotova.
Prijatno i uživajte u najlepšoj torti Srpkinja.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!