recept
ZAPEČENI KARFIOL SA KAČKAVALJEM KOJI SE RAZVLAČI ZADOVOLJIĆE SVA VAŠA ČULA: Jelo koje sigurno do sada NISTE PROBALI
Naučite kako se priprema najukusniji karfiol, a tajna je u bešamel sosu i sir koji se topi
Karfiol se ne priprema često, a najčešće ga ljudi jedu pohovanog ili onaj iz turšije. Ipak, karfiol možete da pripremite na milion drugih načina, a jedan od njih je i ovaj. Karfiol prvo blanširajte u aromatičnoj vodi sa limunom i mirođijom, pa zapecite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Ovako pripremljen karfiol možete da jedete kao glavno jelo ili kao prilog.
Sastojci:
1 karfiol
3 kriške limuna
1 veza mirođije
100 g putera
3 kašike brašna
250 ml mleka
prstohvat muskatnog oraščića
200 g tvrdog sira
2 čena belog luka
1 kašika majoneza
italijanski začin
Recept za zapečeni karfiol sa sirom koji se razvlači:
Blanširajte karfiol
Očistite karfiol i isecite na cvetove. Stavite u šerpu, pa sipajte vodu, dodajte limun isečen na kolutove i celu vezu mirođije. Poklopite i blanširajte nekih 3 minuta.
Napravite bešamel sos
U tiganju istopite puter, pa dodajte brašno i promešajte. Pržite par minuta (dok ne dobije zlatnu boju), a onda sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgunse, uz neprestano mešanje. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Sve lepo promešajte.
Pecite karfiol
Posudu obložite pek papirom, pa poređajte proceđeni karfiol. Preko sipajte bešamel sos, a u drugoj posudi pomešajte rendani sir i majonez. Dodajte sitno seckani beli luk i promešajte, pa sipajte nadev preko karfiola. Pospite italijanskim začinom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!