recept
NAPRAVITE STARI SRPSKI KOLAČ KOJI JE LEPŠI OD SVIH TORTI: Kremasto i hrskavo uživanje, naši stari su ga TAMANILI
Čim vidite spisak sastojaka, biće vam jasno zašto je ova poslastica toliko popularna na našim prostorima
Kolač sedmo nebo jedan je od onih dezerata koji će biti još ukusniji posle nekoliko dana, a kakav je ukus u pitanju govori i njegov naziv – tako je slastan da ćete imati osećaj da lebdite na oblaku dok uživate u njemu.
On spaja hrskavost oblande s kremastim filom koji se topi u ustima, a mešavina čokolade i kokosovog brašna čini ga mirisnim slatkišom koji se pamti.
Oblande su jedan od omiljenih "tajnih alata" kada je reč o pripremi domaćih slatkiša jer ne morate da pečete koru, a za kolač sedmo nebo potrebno je vrlo kratko pečenje zbog fila koji sadrži jaja i brašno.Kolač sedmo nebo jedan je od onih dezerata koji će biti još ukusniji posle nekoliko dana, a kakav je ukus u pitanju govori i njegov naziv – tako je slastan da ćete imati osećaj da lebdite na oblaku dok uživate u njemu.
On spaja hrskavost oblande s kremastim filom koji se topi u ustima, a mešavina čokolade i kokosovog brašna čini ga mirisnim slatkišom koji se pamti.
Oblande su jedan od omiljenih "tajnih alata" kada je reč o pripremi domaćih slatkiša jer ne morate da pečete koru, a za kolač sedmo nebo potrebno je vrlo kratko pečenje zbog fila koji sadrži jaja i brašno.
Sastojci:
2 lista oblande
8 celih jaja
200 grama margarina
3 kašike brašna
250 grama šećera
100 grama kokosovog brašna
150 grama mlevenog keksa
3 kašike brašna
Za glazuru:
3 kašike ulja
150 grama čokolade
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca, pa umutite 4 belanca u sneg.
Dodajte 6 kašika šećera, pa mutite dok ne dobijete čvrst sneg, a zatim dodajte kašiku brašna i mleveni keks i mutite još malo.
Stavite u tepsiju obloženu pek-papirom jedan list oblande, pa na njega nanesite ovu umućenu smesu.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne više od 10 minuta.
Zatim spremate fil za drugu koru na sličan način: umutite 4 belanca sa 6 kašika šećera, pa tome dodajte kokosovo brašno i 2 kašike brašna. Time namažite drugi list oblande, pa pecite u rerni, takođe oko 10 minuta.
Potom u šerpici pomešajte žumanca i 8 kašika šećera i dobro umutite mikserom. Kuvajte na pari oko 10 minuta, pa dodajte čokoladu i nastavite da kuvate uz neprestano mešanje dok ne dobijete staklast fil.
Na prvu koru (od oblande i mlevenog keksa) namažite ovaj čokoladni fil, pa preko toga stavite drugu koru (sa kokosovim brašnom) i sve to okrenite naopako.
Za glazuru, na tihoj vatri istopite čokoladu s 3 kašike ulja, pa to prelijte preko kolača i ostavite da se stegne.
Odložite u frižider, pa posle nekoliko sati secite po želji, na kockice ili romboide.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!