NAPRAVITE STARI SRPSKI KOLAČ KOJI JE LEPŠI OD SVIH TORTI: Kremasto i hrskavo uživanje, naši stari su ga TAMANILI
Kolač sedmo nebo, Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

recept

NAPRAVITE STARI SRPSKI KOLAČ KOJI JE LEPŠI OD SVIH TORTI: Kremasto i hrskavo uživanje, naši stari su ga TAMANILI

Čim vidite spisak sastojaka, biće vam jasno zašto je ova poslastica toliko popularna na našim prostorima

Objavljeno:

Kolač sedmo nebo jedan je od onih dezerata koji će biti još ukusniji posle nekoliko dana, a kakav je ukus u pitanju govori i njegov naziv – tako je slastan da ćete imati osećaj da lebdite na oblaku dok uživate u njemu.

On spaja hrskavost oblande s kremastim filom koji se topi u ustima, a mešavina čokolade i kokosovog brašna čini ga mirisnim slatkišom koji se pamti.

Oblande su jedan od omiljenih "tajnih alata" kada je reč o pripremi domaćih slatkiša jer ne morate da pečete koru, a za kolač sedmo nebo potrebno je vrlo kratko pečenje zbog fila koji sadrži jaja i brašno.Kolač sedmo nebo jedan je od onih dezerata koji će biti još ukusniji posle nekoliko dana, a kakav je ukus u pitanju govori i njegov naziv – tako je slastan da ćete imati osećaj da lebdite na oblaku dok uživate u njemu.

On spaja hrskavost oblande s kremastim filom koji se topi u ustima, a mešavina čokolade i kokosovog brašna čini ga mirisnim slatkišom koji se pamti.

Oblande su jedan od omiljenih "tajnih alata" kada je reč o pripremi domaćih slatkiša jer ne morate da pečete koru, a za kolač sedmo nebo potrebno je vrlo kratko pečenje zbog fila koji sadrži jaja i brašno.

Kolač, Kolač sedmo nebo
foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

Sastojci:

2 lista oblande

8 celih jaja

200 grama margarina

3 kašike brašna

250 grama šećera

100 grama kokosovog brašna

150 grama mlevenog keksa

3 kašike brašna

Za glazuru:

3 kašike ulja

150 grama čokolade

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca, pa umutite 4 belanca u sneg.

Kolač, Kolač sedmo nebo
foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

Dodajte 6 kašika šećera, pa mutite dok ne dobijete čvrst sneg, a zatim dodajte kašiku brašna i mleveni keks i mutite još malo.

Stavite u tepsiju obloženu pek-papirom jedan list oblande, pa na njega nanesite ovu umućenu smesu.

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne više od 10 minuta.

Zatim spremate fil za drugu koru na sličan način: umutite 4 belanca sa 6 kašika šećera, pa tome dodajte kokosovo brašno i 2 kašike brašna. Time namažite drugi list oblande, pa pecite u rerni, takođe oko 10 minuta.

Potom u šerpici pomešajte žumanca i 8 kašika šećera i dobro umutite mikserom. Kuvajte na pari oko 10 minuta, pa dodajte čokoladu i nastavite da kuvate uz neprestano mešanje dok ne dobijete staklast fil.

Na prvu koru (od oblande i mlevenog keksa) namažite ovaj čokoladni fil, pa preko toga stavite drugu koru (sa kokosovim brašnom) i sve to okrenite naopako.

Za glazuru, na tihoj vatri istopite čokoladu s 3 kašike ulja, pa to prelijte preko kolača i ostavite da se stegne.

Odložite u frižider, pa posle nekoliko sati secite po želji, na kockice ili romboide.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Glossy/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.