NAJBRŽE DOMAĆE MEKIKE GOTOVE ZA SAMO 10 MINUTA: Bolje i VAZDUŠASTIJE niste jeli u životu - mirušu na detinjstvo
Mekike, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

prelak recept

NAJBRŽE DOMAĆE MEKIKE GOTOVE ZA SAMO 10 MINUTA: Bolje i VAZDUŠASTIJE niste jeli u životu - mirušu na detinjstvo

Mekike, ili kako ih još nazivaju palačinke u nekim državama, imaju dugu istoriju koja seže unazad hiljadama godina

Objavljeno:

Pronađene su u kuhinjama širom sveta, a svaka kultura ima svoj jedinstveni recept za mekike. Od francuskih krepova do ruskog blina, mekike su omiljeni obrok širom sveta.

Sastojci:

1/2 l mlake vode

700 g mekog brašna

1/2 kocke kvasca

1 kafena kašičica šećera

5 kašika ulja za testo

1,5 kafena kašičica soli

ulje za prženje (duboko prženje)

Mekike
foto: Printscreen/Youtube/Vinastar Channel

Priprema:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer. Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti. Umesite glatko testo.

Mekike
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite. Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Mekike
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.

bonus video

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.