savršen ukus
SRPSKE DOMAĆICE SU POLUDELE ZA TURSKIM MOKRIM KOLAČEM: Posle ovoga ćete zaboraviti na baklavu, nema boljeg slatkiša
Za prave ljubitelje slatkiša ovo je idealan recept za kolač sa kokosom
Bilo da ste vrsan ljubitelj slatkiša, ili tek ponekad pojedete, sigurno ste čuli koliko su turski kolači dobri i omiljeni kod nas. Ovaj mokri kolač sa kokosom se pravi slično kao naš koh, samo što se za ovu poslasticu kora pravi od kakaoa, a fil za prelivanje od čokolade. U turskom mokrom kolaču uživaće sve generacije, a dodatno mu poboljšajte ukus tako što ćete ga ukrasiti sa kokosom.
Sastojci:
4 jajeta
100 g šećera
200 ml mleka
100 ml šolje ulja
200 g brašna
2 kesice praška za pecivo
3 kašike kakaoa
Za fil:
300 ml mleka
100 g šećera
100 ml ulja
80 g čokolade
kokos
Recept za turski mokri kolač sa kokosom:
Napravite koru
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte mleko i ulje. Sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Lagano promešajte, pa dodajte prosejani kakao. Opet lepo promešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 25-30 minuta.
Napravite fil
U šerpu sipajte mleko i šećer, kao i ulje.
Promešajte i stavite da se kuva dok ne krene da ključa, a povremeno promešajte. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
Napravite kolač
Izvadite koru iz rerne, pa skinite pek papir.
Izbockajte čačkalicom na više mesta, pa prelijte vrelim filom i ostavite da upije.
Gotov kolač bogato pospite kokosom i služite.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!