svetosavski kolač
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA SVETOSAVSKI SLAVSKI KOLAČ: Obavezno ga umesite sa UKRASIMA i proslavite slavu kako valja
Slavski kolač za Svetog Savu mnoge domaćice će spremati 27. januara
Svetosavski slavski kolač je obavezan na sutrašnjoj trpezi, s toga vam donosimo najjednsotavniji recept koji ćete napraviti očas posla i tako ispoštovati tradiciju.
Sastojci:
– 1 kg brašna
– 500 ml vode
– 20 g soli
– 30 g kvasca
Priprema:
Pomešajte brašno, vodu, so i kvasac kako biste napravili testo. Ovo je osnovno testo za hleb i kolače.
Nakon mešenja, ostavite testo da odstoji oko 30 do 45 minuta.
Nakon što testo odstoji, ponovo ga premesite.
Sada možete da počnete da oblikujete kolač. Možete da ga pravite od više malih jufkica ili kao jednu veliku.
Ukrasite kolače. To možete da učinite sa pletenicom, klasjem žita, ružom, krstom ili golubom. Svaki ukras ima svoje značenje, kao što klasje simbolizuje rodnu godinu, a golub donosi mir porodici.
Važno je napomenuti da se ukrasi prave od beskvasnog testa, koje se sastoji samo od brašna, vode i soli. Ovo će osigurati da ukrasi budu lepi i da ne pucaju, piše City Magazine.
BONUS VIDEO
(Espreso/N1/CityMagazine/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!