može na takmičenje da ide koliko je dobra
NAJBOLJA SRPSKA SARMA KOJA TERA VODU NA USTA: Domaćice ovaj recept čuvaju kao TAJNU - ukus fantazija za sva čula
Doslovno nema boljeg jela u srpskoj kuhinji od tradicionalnih sarmi od kojih se ogladni čim se oseti miris
Dok je sezona kiselog kupusa, obavezno iskoristite vreme za najbolji srpsk igurmanluk i napravite savšrene sarme. U moru recepata našli smo jedan koji će vas oduvati ukusom, samo pazite da ne preterate koliko su dobre.
Zasucite rukave i počnite sa pripremom baš po ovom receptu!
Sastojci
Potrebno je:
- 500 g svinjskog mesa
- 250 g goveđeg mesa
- 200 g suvih svinjskih rebara
- 150 g suve slanine
- 150 g masti
- 50 g pirinča
- 2 kg kiselog kupusa
- 2 lista lorbera
- 1 jaje
- 1 kašika brašna
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- malo bibera
- so
Priprema
Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.
Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati.
U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja.
Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa.
U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa.Umesto hleba sa sarmom se služi proja.
(Espreso/recepti.com/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!